Ustavni sud Kosova suspendovao primenu Zakon o platama do 30. marta naredne godine 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Ustavni sud Kosova je prihvatio zahtev kosovskog ombudsmana za privremenu suspenziju primene Zakona o platama koji je stupio na snagu 1. decembra i ta odluka važi do 30 marta naredne godine.

Zahtev za stavljanje van snage Zakona o platama i privremenu suspenzije njegove primene je dostavljen Ustavnom sudu Kosova pošto je kosovski ombdusman primio 35 žalbi raznih subjekata javnog sektora podnetih protiv zakona o platama, uključujući žalbe iz zdravstva, obrazovanja, policije i državnih službi.

Prema ombudsmanu zakon o platama nije u skladu sa ustavnim načelom jednakosti pred zakonom, oblikom o podelom vlasti i drugim ustavnim načelima i pravima utvrdjenim u medjunarodnim konvencija koje su prema Ustavu primenjive na Kosovu.

„U vezi sa zahtevom za privremenu meru, ombudsman je, pozivajući se na relevantne odredbe Ustava, zakona o Ustavnom sudu i poslovnika suda, zatražio od Ustavnog suda da odmah obustavi primenu Zakona o platama u javnom sektoru“, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Dodaje se da je taj sud većinom glasova naložio obustavu primene Zakona o platama u javnom sektoru u trajanju do 30. marta.

I pre donošenja odluke Ustavnog suda iz sindikalnih organizacija su najavili štrajkove.

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova je odlučio da se za sutra organizuje dvosatni štrajk i najavili mogućnost obustave nastave na duže vreme.

Štrajk su najavili zaposleni u javnim službama, Policiji Kosova, zdravstveni radnici i zaposleni u Carini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari