Ustavni sud odbacio inicijative AKPA o diskriminaciji mladih sudija i tužilaca 1Foto: Aleksandar Roknić

Ustavni sud je odbacio inicijative Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o Visokom savetu sudstva i Zakona o Državnom veću tužilaca koje isključuju pravo sudijama i tužiocima na prvom mandatu da biraju kandidate za članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, navodi se u saopštenju te organizacije.

AKPA će uvažiti odluke Ustavnog suda i snažno poziva da se bez odlaganja nastavi postupak izmene Ustava koji će iz našeg najvišeg pravnog akta ukloniti “ustavnu diskriminaciju” i kategorisanje sudija i tužilaca.

U odluci Ustavnog suda se između ostalog navodi da: “važeći ustavni poredak Republike Srbije u kome, za sada, uslovno rečeno, postoje dve kategorije sudija, ne isključuje mogućnost da u odnosu na druga pitanja postoji razlika u položaju sudija na stalnoj sudijskoj funkciji i sudija koji su prvi put izabrani na trogodišnji mandat. Ovakvo razlikovanje utvrđuje i sam Ustav”. Takođe se navodi da su sudije koji su izabrani na prvi mandat izuzeti od načela salnosti sudijske funkcije, a isto obrazloženje se odnosi i na zamenike javnih tužilaca.

AKPA smatra da donete odluke Ustavnog suda zapravo ukazuju da naš najviši pravni akt sadrži osnov za kategorisanje sudija i tužilaca u dva reda, te da danas preko 600 nosilaca pravosudnih funkcija zapravo nema garanciju stalnosti funkcije niti pravo da bira svoje predstavnike u najviša pravosudna tela. Pri tome, neki od najznačajnih medijskih predmeta su povereni sudijama i tužiocima iz ove kategorije. Njihov položaj nije ravnopravan sa ostalim kolegama, a to dalje znači da su te sudije i tužioci manje zaštićeni od neprimerenih uticaja na njihov rad.

AKPA zato poziva Narodnu skupštinu da bez odlaganja nastavi rad na izmeni Ustava kako bi se manjkavosti pravosudnog sistema ispravile i kako bismo izgradili veći stepen nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, zaključuje se u saopštenju ove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari