Ustavni sud odblokirao beogradsku advokaturu 1Foto : Freeimage Jason Morrison

Odredba Statuta Advokatske komore Beograda koja je zabranjivala advokatima koji su zaposleni u ortačkim društvima da glasaju za organe komore nije u skladu sa Ustavom i zakonima, odlučilo je veće Ustavnog suda Srbije.

Ovom odlukom uklonjene su prepreke da se u najvećoj advokatskoj komori održe izbori koji će, prema rečima predsednika Slobodana Šoškića, biti zakazani u zakonskom roku.

– Još uvek nisam dobio odluku Ustavnog suda, ali ukoliko se ispostavi da je tačna informacija da su delovi Statuta neustavni, započećemo proceduru izbora novog rukovodstva – kaže Šoškić. Prema njegovim rečima, postojeći Statut se neće menjati, već će samo biti izbrisane odredbe koje su neustavne.

Advokat Vladimir Gajić, jedan od kandidata za poziciju predsednika Advokatske komore Beograda, navodi da Statut predviđa da Šoškić u roku od 30 dana sazove sednicu skupštine komore.

– Ukoliko to ne učini, Statut dozvoljava drugim članovima da skupe potpise i sami iniciraju održavanje sednice. Mi već imamo potreban broj potpisa i sazvaćemo sednicu ukoliko Šoškić to ne učini. Na toj sednici će tačka dnevnog reda biti pokretanje postupka izbora novog rukovodstva – navodi Gajić.

 Podsetimo, Statut Advokatske komore Beograda je usvojen u septembru prošle godine. Izbori za rukovodioce komore su trebali da se održe u oktobru, ali su odloženi dok se Ustavni sud ne izjasni o spornoj odredbi. U međuvremenu je došlo do sukoba između aktuelnog predsednika Šoškića i grupe advokata koji su insistirali na održavanju izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari