Ustavni sud odlučuje o izboru tužilaca 1Foto: FI/Jason Morrison

Kontroverza oko izbora tužilaca i sudija, će po svemu sudeći svoj epilog dobiti u Ustavnom sudu.

Nakon što je Alumni klub Pravosudne akademije od ove institucije zatražio da se izjasni o zakonitosti pravilnika koji rangira kandidate za tužioce i sudije, Ustavnom sudu se pre dva dana obratilo i Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP).

U zahtevu USTP-a se traži od Ustavnog suda da, kad već proverava da li je pravilnik Državnog veća tužilaca (DVT) i Visokog saveta sudstva (VSS) u skladu sa Zakonom o javnim tužiocima i Zakonom o sudijama, istovremeno proveri i ustavnost tih zakona. Članovi USTP-a smatraju da ti zakoni povređuju ustavna načela jednakosti građana i pravo na stupanje na javne funkcije pod jednakim uslovima. Takođe, sudijski i tužilački pomoćnici, tvrde da pojedini članovi ovih zakona ograničavaju Ustavom utvrđenu nadležnost VSS-a i DVT-a da samostalno utvrđuju predlog kandidata za prvi izbor sudija i zamenika javnih tužilaca, čime se osporava i njihovo pravo da garantuju nezavisnost i samostalnost tužilaštva i sudova.

Podsećanja radi, Državno veće tužilaca je u septembru 2016. godine usvojilo Pravilnik o kriterijumima za izbor kandidata za mesta zamenika javnih tužilaca. Ovaj dokument je trebalo da uredi način na koji se kandidati za pozicije zamenika tužilaca rangiraju i predlažu skupštini na izbor.

Međutim, krajem 2016. godine Alumni klub Pravosudne akademije je Ustavnom sudu podneo zahtev za ocenu zakonitosti, smatrajući da pravilnik protivreči Zakonu o javnim tužiocima. NJihov stav je da pravilnik prevelika diskreciona ovlašćenja ostavlja članovima DVT-a koji onda predlažu lojalne kadrove. Rešenje je, smatraju, da svi kandidati moraju da završe Pravosudnu akademiju i da se na taj način osigura da najkompentniji kadrovi dođu na pravosudne funkcije.

S druge strane, u DVT-u smatraju da u postojećoj situaciji to rešenje ne bi bilo adekvatno. Oni ističu da u sudovima i tužilaštvima godinama unazad kao pomoćnici rade ljudi koji nisu završili Akademiju, ali koji su se u radu već dokazali. Stoga bi, prilikom rangiranja kandidata i to trebalo imati u vidu, a ne samo gledati ocene sa fakulteta i diplomu sa Pravosudne akademije.

U međuvremenu, kako je DVT počeo sa sprovođenjem konkursa dok je pravilnik bio pred Ustavnim sudom, Alumni klub je zatražio, a USS usvojio privremenu meru, kojom je praktično obustavio dalji izbor zamenika tužioca.

Pored tužilačkog pravilnika, pred Ustavnim sudom, se zbog gotovo identičnih razloga, nalazi i pravilnik Visokog saveta sudstva.

Pravosudni savetnici nisu iznenađeni

„Povodom odluke Ustavnog suda da donese privremenu meru za važeći Pravilnik Drzavnog veća tužilaca Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije naglašava da njeni predlozi tokom radne grupe izrade nacrta Pravilnika nisu bili prihvaćeni te trenutna polemika oko istog nije iznenađujuća. Asocijacija će sačekati konačnu odluku Ustavnog suda povodom obe inicijative Alumni kluba Pravosudne akademije za ocenu ustavnosti Pravilnika Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva“, navodi se u saopštenju Asocijacije pravosudnih savetnika Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari