Usvojen budžet Subotice: Najviše novca iduće godine za kulturu, najmanje za zaštitu životne sredine 1Foto: N. Jakovljević/Danas

Za budžet Subotice za sledeću, 2022. godinu, koji će iznositi skoro 7,6 milijardi dinara, s planiranim deficitom od pola milijarde dinara, glasalo je na današnjoj sednici lokalnog parlamenta 52 odbornika, dok je 6 bilo protiv.

Prema predlogu, budžet Subotice će sledeće godine biti veći za skoro 158 miliona dinara u odnosu na poslednji rebalans ovogodišnjeg budžeta. Prihodi su planirani na skoro 6,9 milijardi.

Među njima dominiraju poreski prihodi, u prvom redu, od poreza na zarade, skoro 3,4 milijarde dinara. Rashodi su planirani na 7,4 milijarde, od čega „tekući“ čine nešto više od pet milijardi, rashodi za zaposlene 1,3 milijarde, a transferi skoro 900 miliona, prenosi subotički portal Magločistač.

Prema istim informacijama, u strukturi izdataka budžeta, najveće učešća ima kultura sa skoro 20 odsto ili skoro 1,5 milijardi dinara, prvenstveno zahvaljujući stavci izgradnje Narodnog pozorišta za koju se planira više od 900 miliona dinara.

Sledi, kako piše taj medij, funkcionisanje lokalne samouprave sa nešto više od 17 odsto ili 1,3 milijardi dinara. Nešto više od 12 odsto, više od 900 miliona, planirano je za predškolsko vaspitanje, dok je za saobraćajnu infrastrukturu opredeljeno 11,44 odsto ili 868 miliona dinara.

Isti izvor navodi, za komunalnu delatnost opredeljno je gotovo 10 odsto budžeta, odnosno nešto više od 700 miliona dinara.

Razvoj poljoprivrede zastupljen je sa svega jednim procentom u budžetu – 77,2 miliona, piše Magločistač, a nepun procenat više će biti izdvojen za zaštitu životne sredine – 148 miliona.

Kako su oni naveli, za razvoj sporta i omladine je opredeljeno manje od četiri odsto gradskog budžeta ili 280 miliona dinara, dok je za socijalnu i dečiju zaštitu opredeljeno nepunih pet odsto budžeta, odnosno 371 milion.

Procentualno gledano, najmanje će u budžetu biti zastupljen program energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije – sa 0,59 odsto ili 44,7 miliona dinara.

Ako se gleda po glavi stanovnika, kako navode novinari tog subotičkog sajta, a na osnovu popisa iz 2011. godine, po kojem na teritoriji Grada Subotica živi 141.554 stanovnika, budžet Subotice iznosi 52.070 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari