U višesatnoj raspravi na poslednjoj sednici opštinske skupštine u Boru dominirala je rasprava o predlogu budžeta za narednu godinu, koji je planiran na 1,9 milijardi dinara. Bez obzira na kritike i amandmane opozicionih odbornika, planirani budžet je usvojen. Kako je tokom rasprave navodila opozicija, predloženi budžet je ponovo nerealan i trpeće izmene tokom godine.


– Ove godine smo imali tri rebalansa budžeta, prošle godine mi se čini da smo imali četiri. Budžet će morati da se menja pre svega zbog toga što ćemo preuzeti Dom zdravlja. Za tu odluku smo probili sve rokove, a očigledno je da zakonom nisu predviđene sankcije za to što se ne ispunjava zakonska obaveza – rekao je Predrag Balašević iz Vlaške demokratske stranke. Odbornici opozicione Demokratske stranke Srbije nisu glasali za predlog budžeta smatrajući da nije dobro urađen, obrazlažući da je samo iskopiran budžet iz 2013. godine i da se u njegovoj izradi niko nije bavio prioritetima za građane, pre svega žiteljima okolnih sela, ocenio je Dragan Marković, odbornik DSS. Uz opasku da će iduća godina biti krizna i zbog promena poreskih propisa i ukidanja naknade za gradsko građevinsko zemljište, kao i zbog smanjenja transfera iz republičkog budžeta predsednik Skupštine opštine Bor Dobrica Đurić je mišljenja da sredstva budžeta treba iskoristiti na najbolji mogući način.

– Vrlo brzo, već u januaru ili februaru, znaćemo da li se prihodna strana puni onako kako smo očekivali. Ali, ne smemo da zaboravimo jednu značajnu stvar, a to je da je sistem u poslednjih nekoliko godina postao vrlo uredan. Redovno se isplaćuju obaveze javnom sektoru, preduzetnicima koji rade se Opštinom Bor, preko Direkcije za izgradnju Bora ili drugih javnih preduzeća, takođe se redovno isplaćuju obaveze za poslove koji su oni preuzeli i uradili za grad Bor – kazao je Dobrica Đurić.

Odbornici lokalnog parlamenta u Boru su osim budžeta za 2014. godinu, usvojili i poslednji rebalans budžeta za 2013. godinu, kojim je on umanjen za nešto više od stotinu miliona dinara i izveštaj o izvršenju budžeta za period od januara do septembra 2013. godine.

I u Kladovu su 17 odbornika vladajuće koalicije DS-SPS većinom glasova usvojili predlog budžeta za narednu godinu. Za odluku po kojoj će u opštinskoj kasi 2014. godine biti skoro 684 miliona dinara, što je za 15 odsto manje od još uvek aktuelnog budžeta, nisu glasali odbornici SNS i DSS. Inače, na prihodnoj strani budžeta, kako se planira, biće 650 miliona budžetskih sredstava, 27 miliona sopstvenih i 6,9 miliona dinara iz donacija. Na zasedanju kladovske lokalne skupštine podršku su dobile programske aktivnosti za 2014. godinu preduzeća i ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava. Konkursna procedura okončana je imenovanjem Žakline Nikolić za direktorku Centra za kulturu i Nevenke Boldorac za direktorku Turističke organizacije opštine, koje su te funkcije obavljale i u prethodnom mandatu.

Za razliku od Kladova, budžet negotinske opštine u narednoj godini biće veći za 40 miliona dinara u odnosu na ovogodišnji i iznosiće 1,03 milijarde dinara. Izglasali su ga odbornici vladajuće koalicije. Kako se to čulo na zasedanju lokalnog parlamenta od predsednika opštine Milana Urukovića, kapitalni projekti i sredstva za specijalizovane usluge planirani su na iznos od 370 miliona dinara, što je nešto više od trećine projektovanog budžeta. Odbornici SO Negotin izglasali su smanjenje lokalnih komunalnih taksi sa 35 na 25 dinara za prvu zonu grada, dali saglasnost na programe rada za iduću godinu budžetskih ustanova i institucija i za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Negotin nad kojim je osnivačka prava preuzela opština Negotin, imenovali dr Aleksandru Paunović, specijalistkinju urgentne medicine.

Kao poslednja od četiri opštine Borskog okruga, majdanpečka skupština je na jučerašnjem zasedanju razmatrala predlog budžeta za 2014. godinu. Budžet je prošao Opštinsko veće, na kome je ocenjen kao restriktivni, ali održiv pod uslovom da se korisnici kako direktni tako i indirektni pridržavaju finansijske discipline. U majdanpečkoj opštinskoj kasi iduće godine treba da se nađe 919 miliona dinara, što je manje od ovogodišnjeg budžeta koji je bio planiran na oko milijardu dinara. Kako Danas saznaje od zamenika predsednika opštine Draška Ćetkovića, transferna sredstva od republike umanjena su za 50 miliona dinara, budžetom je planirano i vraćanje nasleđenih dugova, a svim korisnicima budžeta smanjena su davanja. Kada su u pitanju izdaci za kapitalne projekte, u budžetu za 2014. planirani su rekonstrukcija ravnog krova i zamena stolarije na objektu srednjih škola i OŠ „Velimir Markićević“ u Majdanpeku, a na spisku kapitalnih projekata u periodu 2014-2016, od kojih će se neki delom finansirati iz budžeta, a delom od donacija, između ostalog, nalazi se i nabavka opreme i softvera za realizaciju programa prekogranične saradnje, radovi na Rajkovoj pećini, zatim izgradnja sanitarnih čvorova u OŠ „Vuk Karadžić“ i područnim školama, završetak radova na spratnom delu Doma kulture i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari