Utvrditi odgovornost u slučaju "Spisak" 1Foto: B. Cvejić

Stalno nadzorno telo Saveta Evrope MONEYVAL upozorilo njegove članice, uključujući i Srbiju, da ne smeju da zloupotrebljavaju pravni okvir za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za suzbijanje legitimnih aktivnosti civilnog društva.

U današnjem saopštenju nevladinih organizacija, koje su prenele Građanske inicijative, navodi se da je ovo upozorenje Komiteta eksperata za evaluaciju mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Saveta Evrope – MONEYVAL stiglo nakon što su razmatrali postupanje Uprave za sprečavanje pranja novca i finasiranja terorizma (Uprava) u slučaju “Spisak”,
Upravo su potpisnice ovog saopštenja organizacije koje je Uprava targetirala u slučaju “Spisak”, kao i organizacije okupljene oko platforme “Tri slobode”.
Kako je danas saopšteno, na plenarnoj sednici Komiteta eksperata Saveta Evrope za evaluaciju mera za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma MONEYVAL, održanoj krajem aprila, visoko na dnevnom redu se našao i slučaj “Spisak” iz jula prošle godine, kada je Uprava proverom bankarskih transakcija 57 organizacija i pojedinaca iz medija i civilnog sektora bez odgovarajućeg pravnog osnova prekoračila svoja ovlašćenja, u suprotnosti sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti.
Prethodno je, u postupku koji su Specijalni izvestioci UN pokrenuli na zahtev organizacija i medija sa “Spiska”, Radna grupa za finansijsku akciju (FATF), ocenila da je Uprava postupila suprotno preporukama ovog glavnog međunarodnog tela za uspostavljanje standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.
Takođe, ovim povodom UN specijalni izvestioci za ljudska prava ocenili su da je Vlada Srbije zloupotrebila mehanizam za borbu protiv finansiranja terorizma sa ciljem da zaplaši predstavnike civilnog društva i branitelje ljudskih prava, ograniči njihov rad i uguši kritiku vlasti.
“Razmatrajući izjašnjenje države Srbije u vezi sa ovim slučajem, MONEYVAL je na sednici još jednom istakao da finansijsko-obaveštajna tela, kakvo je Uprava, nemaju ovlašćenja da traže podatke od banaka bez sumnje na pranje novca, finansiranje terorizma i druga uvezana dela. Dalje, izdato je jasno upozorenje zemljama članicama MONEYVAL-a, uključujući i Srbiju, da ne smeju namerno ili nenamerno da zloupotrebljavaju preporuke FATF-a u svrhu suzbijanja legitimnih aktivnosti građanskog društva”, navodi se u saopštenju.
Takođe, dodaje se da je na sednici posebno napomenuto da neprofitni sektor treba uključiti u pripremu procene rizika od finansiranja terorizma na dobrovoljnoj osnovi, umesto kroz vršenje formalnih ovlašćenja inspekcijskih tela.
“Tim povodom, podsećamo da je u Srbiji trenutno u toku priprema Nacionalne procene ranjivosti neprofitnog sektora od finansiranja terorizma, i da se njenoj izradi pristupa u procesu u kome se učešće građanskog društva samo simulira. Ova procena je važan dokument na osnovu koga će biti definisane mere državnih organa i banaka koje mogu uticati na rad organizacija civilnog društva, neprofitnih medija, fondacija i zadužbina u Srbiji, kreiranjem negativne percepcije o radu ovih subjekata i urušavanjem njihove poslovne reputacije i kredibiliteta”, ukazuje se u saopštenju.
Iz tog razloga, dodaje se, organizacije civilnog društva su već konstatovale da Uprava za sprečavanje pranja novca pokušava da simulira pratnerstvo sa civilnim sektorom u uslovima ozbiljnog nepoverenja između dve strane.
“Prvi korak u njegovom ponovnom uspostavljanju jeste preduzimanje koraka za utvrđivanje odgovornosti za postupke Uprave u slučaju “Spisak”, koji su na ovoj sednici od strane još jednog važnog međunarodnog tela prepoznati kao prekoračenje ovlašćenja i vid pritiska na civilno društvo”, navodi se u saopštenju.
Potpisnice saopštenja su Cntar za vladavinu prava, Omladinski centar CK13, BIRODI, BIRN, Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Trag fondacija, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Autonomni ženski centar, Slavko Ćuruvija fondacija, Centar za praktičnu politiku, NUNS, CINS, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava – Yucom, Centar za evropske politike, Evropski pokret u Srbiji, CANVAS, Helsinški odbor za ljudska prava, Protecta, Vojvođanski građanski centar i Proaktiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari