Utvrđuje se obim štete od poplava u užičkim selima 1Posledice nevremena/ Foto: Privatna arhiva

Nakon poplava koje su zadesile pet užičkih sela, Gradski štab za vanredne situacije je saopštio će okvirni iznosi štete biti poznati do 1. juna ove godine.

Zbog posledica nevremena koje je, 26. maja, zadesilo sela Karan, Ribaševina, Lunovo Selo, Trnava i Gostinica, u tim mesnim zajednicama je proglašena vanredna situacija.

Jaka kiša i grad uništili su poljoprivredne useve i oštetili puteve i kuće kao i pomoćne objekte, a sedmoro meštana, među kojima je dvoje dece, moralo je da bude evakuisano.

Štab je, na današnjoj sednici, usvojio nekoliko zaključaka o saniriranju posledica nevremena i naveo da su „svi subjekti zaštite i spasavanja, organi gradske uprave, javna preduzeća i druge organizacije dužni da izvršavaju svoje obaveze utvrđene Planom zaštite i spasavanja“.

Utvrđuje se obim štete od poplava u užičkim selima 2
Foto: Privatna arhiva

Navodi se da je neophodno da se nastave aktivnosti za nesmetano kretanje stanovništva na ugroženom području, uz angažovanje dodatne teške mehanizacije.

„JP Užice razvoj sa nadležim gradskim upravama organizovaće procenu štete i izradu predloga mera za sanaciju putne infrastrukture i vodotokova, a  preliminarni izveštaj sa okvirnim podacima i iznosom štete potrebno je dostaviti najkasnije do četvrtka 1. juna ove godine“, navodi se u zaključcima.

Utvrđuje se obim štete od poplava u užičkim selima 3
Foto: Privatna arhiva

Predloženo je da se aktiviraju i, po potrebi, formiraju nove komisije za procenu štete u poljoprivredi.

„Poverenici civilne zaštite i članovi mesnih zajednica u obavezi su da dnevno prate stanje na terenu i da o uočenim problema izveštavaju odgovorna lica u Gradskom štabu i organima grada.“

Oni su, dodaje se, sa Crvenim krstom dužni i da prikupe podatke o socijalno ugroženom stanovništvu, kome je neophodna pomoć i sačine predloge mera.

Takođe, ističe se, „neophodno je ponovo sagledati stanje stambenih objekata, koji su bili izloženi dejstvu bujice i, po potrebi, predložiti mere za njihovu sanaciju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari