klinicki centar nisfoto BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Tim niških kardiologa, predvođen doktorom Tomicom Kostićem, danas je na Klinici za kardiologiju, uz pomoć veštanske inteligencije, ugradio sedam mikro-pejsmejkera, što je, kako tvrde, svetski rekord,

Pomoć veštačke inteligencije sastojala se u naočarima, zahvaljujući kojima u svakom trenutku lekari imaju sve podatke o pacijentima.

Kako objašnjavaju kardiolozi, to je posebna vrsta ugradnje pejsmejkera bez operativnog reza kod pacijenata sa rizikom od neželjenih pojava, do kojih može dovesti ugradnja klasičnih pejsmejkera.

Protekle godine uradili su 15 takvih intervencija, a ove godine samo u jednom danu sedam.

Rukovodilac Klinike za kardiologiju i direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić naglasio je da su nekada takve operacije trajale i po pet sati, dok sada u zavisnosti od pacijenta mogu da se urade i za 20 minuta, prenosi portal Južne vesti.

On tvrdi da je Kardiologija „postavila svetski rekord“ i da će nastaviti da radi na novim tehnikama i tehnologijama.

Iako niški Klinički centar pokriva ceo jug zemlje, šef odeljenja za elektrostimulaciju srca i interventni kardiolog Klinike za kardiologiju Predrag Cvetković navodi da u toj klinici nema liste čekanja.

Protekle godine urađeno je skoro 900 procedura, što tu ustanovu svrstava na drugo mesto u Srbiji, a po broju urađenih procedura po jednom lekaru prvo mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari