Uzbunjivač Milenko Jovanović dobitnik Crtinog priznanja "Hrabri glas" za 2021. godinu 1Foto: CRTA

Uzbunjivač Milenko Jovanović, koji se, braneći profesionalni integritet, a time i javni interes, usprotivio odluci direktora Agencije za zaštitu životne sredine da se bez odobrenja stručnjaka menjaju kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha nakon čega je dobio otkaz, dobitnik je Crtinog priznanja “Hrabri glas” za 2021. godinu, saopštila je Crta.

Priznanje “Hrabri glas” Crta dodeljuje za građansku hrabrost i aktivizam kako bi pružila podršku pojedincima i organizacijima, koje ne odustaju od borbe za javni interes, i u doba opšte apatije i nepoverenja idu napred i primerom pokazuju da su promene moguće.

Kako je u saopštenju navedeno, kao načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, Jovanović je javno ukazivao na ključnu promenu u načinu ocenjivanja kvaliteta vazduha, koja je dovela do toga da se izuzetno zagađen vazduh predstavlja samo kao zagađen. Zbog toga je, iako nikad nije bio disciplinski kažnjavan, u novembru 2020. godine dobio otkaz. Međutim, Viši sud u Beogradu je u martu 2021. godine doneo odluku da Milenko Jovanović mora biti vraćen na posao. To je privremena mera dok slučaj ne dobije sudski epilog.

“Svi treba da znaju da ne smeju da rade protiv sebe, protiv svog vrednosnog sistema, i da ne treba da se plaše. Mnogo teško pada kad vidite stručne ljude da ćute. Znaju da nešto nije u redu, ali ćute. Čega se plaše? Ne mogu svi dobiti otkaze. Važno je da se izbore da sistem bude bolji i da ne pristanu na nešto što potpuno urušava državu, njih, njihove porodice“, rekao je Milenko Jovanović povodom vesti da je dobitnik Crtinog priznanja.

“Opšta apatija i nepoverenje građana da sopstvenim angažmanom mogu da menjaju društvo na bolje je veoma zabrinjavajuće. Upravo zbog toga ljudi poput Milenka Jovanovića dokazuju da nije sve izgubljeno jer postoje građani koji su spremni da glasno i slobodno govore i da se bore  za javni interes. Zato je naša odgovornost, kao organizacije civilnog društva, da pružimo bezrezervnu podršku tim hrabrim ljudima koji daju nadu da borba ima smisla, poput Milenka Jovanovića, Aleksandra Obradovića, Marije Lukić”, izjavila je direktorka Crte Vukosava Crnjanski, uručujući priznanje Milenku Jovanoviću u Beogradu.

Crta dodeljuje priznanje “Hrabri glas” od 2018. godine, a dobitnici priznanja prethodnih godina bili su uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, Marija Lukić iz Brusa i inicijativa “Ne damo niški aerodrom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.