Uzbunjivači neophodni za sveobuhvatnu borbu protiv korupcije

Otvorena međunarodna konferencija "Glasna pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije"

Ostavite komentar


  1. Da li pod korupcijom spada i potpisivanje tajnih koncesija, poput koncesije za aerodrom Nikola Tesla kojom se ugrožavaju interesi svih aerodroma u radijusu od 230km u odnosu na aerodrom Nikola Tesla? Interesuje me, da li je posao tužioca da reaguje na novinarske tekstove, proteste građana i utvrdi da li je ugrožen interes ostalih aerodroma u državi koncesijom koja prelazi okvire aerodroma Nikola Tesla? Ako je tužilac morao da reaguje, a nije, kakav je zakonski mehanizam koji bi ga naterao da radi ili bi doveo do njegove smene?

  2. Na našim gradilištima na koridoru stalno se dešavaju neki nepredviđeni, dodatni radovi, što nas puno košta. Deo novca od akcize na gorivo, čini mi se, ide za puteve. Zar nije jednostavnije da se smanji akciza na gorivo, a proveri stručnost zaposlenih u republičkim putarskim firmama koji raspisuju tendere, biraju projektante, revizore projekata, izvođače i nadzor? Da li je ministarka Mihajlović, kao odgovorna ministarka, formirala komisiju pri ministarstvu koja bi se pozabavila radom zaposlenih u Koridorima i Putevima Srbije i zašto nije? Da li su direktori putarskih firmi birani na konkursu i zbog čega nisu? Koliko dugo su direktori putarskih firmi u v.d. statusu, a koliko mogu biti u takvom statusu u skladu sa zakonom i šta je tužilac preduzeo po tom pitanju? Nije teško biti uzbunjivač, ali je pitanje kakva je tvoja budućnost i budućnost tvoje dece dok imamo nereformisano i uspavano pravosuđe. Ministarstvo građevine, infrastrukture i saobraćaja uzela sam kao primer zbog čestih novinarskih naslova o problemima na gradilištima, kao i zbog upornosti ministarke da nam otme aerodrom, a ni sa onim što je pod njenom ingerencijom ne radi kako bi morala da radi. Vučić je dovoljno dugo bio premijer, zna mnogo više od nas, koji se informišemo iz medija, pa bi mogao da postane glavni uzbunjivač.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.