Užičani uskoro dobijaju nova parking mesta kod Buvlje pijace i "fast garaže" 1Prostor za parkiralište sa 70 mesta, Foto: Ana Milošević

JKP Bioktoš na godišnjem nivou naplati oko 34 miliona dinara za usluge parkiranja, od čega oko četiri miliona plaća zakup otvorenih parkirališta Gradu, dok nadležni najavljuju sređivanje parkinga srušene pošte, fast garažu i novi parking na mestu stare Buvlje pijace.

Na mesečnom nivou, Bioktoš naplati u proseku oko 2,8 miliona dinara za uslugu parkiranja, od čega je oko 400 do 450 hiljada dinara od naplate parkiranja po satu u Javnoj garaži.

Tome se dodaje i cifra koju plate korisnici koji taj zatvoreni parking koriste na osnovu mesečnih ugovora, kažu u ovom preduzeću.

-Za otvorena parkirališta, Bioktoš na godišnjem nivou plaća zakup Gradu od oko četiri miliona dinara. Nova parking mesta obezbeđuje grad, a Bioktoš ima obavezu održavanja, kao i postavljanja horizontalne i vertikalne signalizacije-  kaže Milan Kovačević, rukovodilac RJ Parking servis u užičkom Bioktošu i dodaje:

-Novca za održavanje u ovom trenutku ima dovoljno. Mi smo samo jedna od radnih jedinica u okviru Bioktoša čiji celokupan budžet se raspoređuje prema potrebi i u zavisnosti od uspešnosti poslovanja svih radnih jedinica, a ne posluju sve pozitivno – kaže Kovačević.

Užičani uskoro dobijaju nova parking mesta kod Buvlje pijace i "fast garaže" 2
Foto: Ana Milošević

Ono što Užičane najčešće muči je parking u centru grada, na mestu srušene pošte, kome nije dovoljno održavanje, već je neophodno asfaltiranje i formiranje parking mesta, koja građani koriste i plaćaju, uprkos opštem nezadovoljstvu.

Ipak, taj posao nije u nadležnosti Bioktoša, a gradski većnik Slobodan Šiljković kaže da je većinski vlasnik tog prostora Direkcija za imovinu Srbije, dok su manjinski vlasnici ljudi koji su restitucijom dobili parcele.

Užičani uskoro dobijaju nova parking mesta kod Buvlje pijace i "fast garaže" 3
Slobodan Šiljković, Foto: Grad Užice

-Neki vlasnici su od pojedinačnih, malih vlasnika kupili prostor, koji je i dalje dosta manji od onog kojim raspolaže Direkcija za imovinu. To znači da Grad Užice nije vlasnik, pa ne bi trebalo da bude kriv za neuređenost parkinga. Ipak, mi smo tražili i dobili saglasnost Direkcije da sredimo prostor – kaže Šiljković za Danas i najavljuje da će problem bara i blata koji muči užičke vozače biti rešen u toku ove godine.

– Objavljen je tender i uskoro ćemo znati koja firma će to uraditi. Asfaltiraćemo 13 ari i srediti kanalizaciju, što je, zbog nivoa koji je niži od puta, teži deo posla – kaže gradski većnik za saobraćaj i dodaje da Grad ne može uticati na to šta će ubuduće biti sa tim prostorom, ali da će se „boriti da ga dobije“.

Fast garaže i novi parking na mestu nekadašnje Buvlje pijace

Šiljković ističe da se u međuvremenu za fast garaže projekat javno-privatnog partnerstva, radi konkursna dokumentacija i da će uskoro biti raspisan javni poziv, koji će trajati 60 dana.

-Reč je o parkingu sa 300 parking mesta, a ta gradnja, po projektu će koštati tri miliona evra – najavljuje i dodaje da će vozači uskoro imati na raspolaganju još jedan parking, na mestu nekadašnje Buvlje pijace.

-Raspisaćemo tender za sređivanje tog prostora, gde bi trebalo da bude uređen prostor za 70 novih parking mesta, koja će biti u zoni dva. Za ovaj parking i sređivanje prostora kod stare pošte izdvojićemo oko osam miliona dinara – rekao je Šiljković za Danas.

Cene parkiranja po zonama

Podsetimo, parkiranje se u Užicu radnim danima naplaćuje od sedam do 20, a subotom do 14 časova.

Povlašćena parking karta na mesečnom nivou za fizička lica, u prvoj zoni košta 500, a u drugoj 300 dinara. Za pravna lica u prvoj zoni, cena je 1.700, a u drugoj zoni 1.500 dinara.

Pretplatna karta na mesečnom nivou za fizička lica u prvoj zoni je 2.500, a u drugoj 1.600 dinara. Pravna lica u prvoj zoni paćaju 3.500, a u drugoj 2.300 dinara.

Povlašćene i pretplatne karte ne važe za parkirališta ispred hotela “Palas” i na Trgu Svetog Save.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari