Užice: Bolnica se brzo popunjava, raste i broj zaraženih zdravstvenih radnika 1Foto: N. Kovačević

Dr Slobodan Jovićević, v.d. direktora Opšte bolnice Užice, kazao je za Danas da je stanje u toj ustanovi „ozbiljno, jer se kapaciteti  brzo popunjavaju, a dodatni problem je taj što se stalno povećava broj zaraženih zdravstvenih radnika“.

On je dodao da je 130 zdravstvenih radnika inficirano ili je u izolaciji zbog sumnje na infekciju, među kojima je 16 lekara.

„Na kućnom lečenju je 106 zdravstvenih radnika koji su inficirani, četiru su na bolničkom lečenju, 16 u izolaciji zbog kontakata, četiri u izolaciji i čekaju rezultate testiranja“, rekao je za Danas dr Jovićević i podsetio na to da je u užičkoj bolnici zaposlen 1.161 zdravstveni radnik.

„U pitanju je veliki broj pacijenata i to bi moglo da se podnese da nemamo tako mnogo zaraženih zdravstvenih radnika“, kazao je za Danas dr Jovićević i dodao da se u toj bolnici, u proseku, dnevno primi 50, a da se iz nje otpusti 20 do 30 pacijenata.

„Najvažnije je to da imamo dovoljno respiratora, ali velika je potrošnja kiseonika, jer je sve više pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom kojima je potreban kiseonik“, naveo je dr Jovićević.

Među inficiranim pacijentima je i četvoro dece školskog uzrasta, koja su na odeljenju kovid pedijatrije.

Inače, u bolnicama u Zlatiborskom okrugu je, trenutno, 620 kovid pacijenata, što je 142 više nego u petak.

Prema podacima uprave Zdravstvenog centra Užice, u Opštoj bolnici Užice je 275, u kovid bolnici u bivšoj užičkoj kasarni 135, Priboju 82, Požegi 73, Novoj Varoši 21, Bajinoj Bašti 18 i u Prijepolju 16 pacijenata.

Na respiratorima je 18 pacijenata, od kojih je 16 u užičkoj bolnici i dva u Priboju. Iz tih ustanova, danas su otpuštena sa lečenja 44 bolesnika.

U svim organizacionim jedinicama ZC Užice, kako se navodi u informaciji, juče su pregledana 1.704 pacijenta, od kojih je 577 bilo pozitivno na virus korona.

Povećava se i broj novoinficiranih jer je, prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, tokom proteklog dana virus potvrđen kod 316 lica u Zlatiborskom okrugu, što je znatno više nego juče, kada ih je bilo 226.

Najviše novoinficiranih je u Užicu (107), a potom u Bajinoj Bašti (71), Arilju (33), Požegi (32), Priboju (22), Novoj Varoši (15), Prijepolju i Čajetini po 13, Sjenici (8) i Kosjeriću (2).

Smanjen broj pregleda i operacija nekovid pacijenata

„Obim pregleda i operacija nekovid pacijenata u bolnici je smanjen, zbog toga što to zahteva angažovanje velikog broj lekara i drugog medicinskog osoblja, kao i zbog potrebe da se takav rad sa pacijentima prilagodi epidemijskim uslovima“, kazao je dr Jovićević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari