Užice: Disciplinski postupak protiv policajca prekinut zbog "sumnje u nepristrasnost" 1Foto: FB Sindikat Sloga

Poslednja rasprava u disciplinskom postupku protiv Gliša Vidovića, predsednika Sindikata „Sloga“ Užice, suspednovanog sa mesta policajca u PU Užice, prekinuta je na zahtev Vidovićevog zastupnika „zbog sumnje u nepristrasnost“, jer javnosti nije bilo omogućeno prisustvo raspravi.

Vidović je pravnik, zaposlen kao policajac u Policijskoj upravi Užice, a sumnjiči se da je u razgovoru, koji je vodio kao sindikalni zastupnik, pravnici AD Puteva Užice rekao da je „brz na obaraču“ .

On je suspendovan 28. jula prošle godine, uz obrazloženje da je povredom radnih dužnosti i obaveza ugrozio ugled Ministarstva unutrašnjih poslova. Do završetka disciplinskog postupka oduzeti  su mu policijska značka, oružje i službene lisice.

Predsednik užičke Sloge potvrđuje tačnost svih navoda u prijavi, osim tog, spornog, ističući da je rekao da je “brz na olovci” i kaže da sve što mu se stavlja na teret nema nikakve veze sa njegovim postupanjem kao policajca, već kao sindikalnog aktiviste.

Obe, do sada održane rasprave u disciplinskom postupku, izavale su nezadovoljstvo više građana koji su želeli, a odlukom disciplinskog starešine nisu mogli prisustvovati raspravi, zbog ograničenja broja osoba koje mogu ući u prostoriju.

Užice: Disciplinski postupak protiv policajca prekinut zbog "sumnje u nepristrasnost" 2
Foto: Privatna arhiva

Druga rasprava održana je krajem decembra prošle godine, kada je Vidovićeva odbrana „zbog sumnje u nepristrasnost“,  zatražila izuzeće postupajućeg disciplinskog starešine zbog čega je postupak prekinut.

Vidović objašnjava da u nepristrasnost sumnja jer su ulogu javnosti preuzela dva policijska službenika, njegovi nadređeni u Policijskoj upravi, čime je dozvoljeni broj prisutnih bio dostignut, a novinari i ostali građani onemogućeni da uđu u prostoriju.

Odbrana suspednovanog policajca navodi i da za pokretanje disciplinskog postupka nedostaju važna dokumenta, kao što je krivična prijava koja je navedena kao dokaz, a koja, kako ističu, ne postoji.

-Sve do sada je velika farsa. Na to ukazuje mnogo činjenica koje ću iznositi kada za to bude pravo vreme – kaže Vidović i kao jednu od ključnih nepravilnosti navodi da je sa posla suspendovan 27. jula, iako je prijava koja ga tereti za ugrožavanje sigurnosti podneta dan kasnije.

-To je samo jedan od nedostataka pravnog osnova za ovaj slučaj – rekao je Vidović za Danas.

Disciplinski postupak biće nastavljen kada vršilac dužnosti direktora policije donese odluku da li će ga nastaviti isti disciplinski starešina ili će uvažiti zahtev užičkog sindikalca da on bude zamenjen.

U želji da čujemo komentar i iz Policijske uprave u Užicu, novinar Danasa uputio im je pitanja 30. decembra prošle godine, ali do trenutka objave ovog teksta odgovore nismo dobili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari