Užice: Otkrivanje spomenika "Velika Srbija" 31. oktobra 1Foto: Nenad Kovačević

Zbog svečanog otkrivanja spomenika „Velika Srbija“, koji je posvećen nastradalima u Prvom svetskom ratu, a koji se nalazi na kružnom toku na ulazu u Užice, sutra će ta kružna raskrsnica biti zatvorena za saobraćaj od 11,30 do 12,30 časova.

„Linije javnog gradskog i prigradskog prevoza biće preusmerene na Ulicu Dimitrija Tucovića. Alternativna autobuska stajališta biće kod Tržnog centra Pariz i naspram njega“, saoštilo je JP Užice razvoj i učesnicima u saobraćaju savetovalo oprez i korišćenje alternativnih pravaca u tom vremenskom intervalu.

Otkrivanje monumentalne skulpture, koja je sa postamentom visoka oko 4,2 metra i izrađena je po uzoru na mnogo manju i gipsanu skulpturu „Velika Srbija“ koju je, između dva svetska rata izvajao akademski vajar Đorđe Jovanović, biće upriličeno u okviru obeležavanja sto godina od oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu.

Co taj prostor je osmislio arhitekta Vladimir Lojanica, a bronzanu skulpturu, koja je visoka tri metra, izradio je Svetomir Radović, akademski vajar iz Beograda. Taj projekat, vredan 30 miliona dinara, finansiran je iz gradskog budžeta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari