Obeležena godišnjica Bitke na Kadinjači 1Foto: Zoomue

„Užice pamti heroje Kadinjače i za nas je 29. novembar dan tuge i ponosa. Tuge, zbog svakog izgubljenog života, a ponosa, jer smo potomci onih koji su verovali u to da postojanje ima smisla samo ako živimo slobodno i časno“, poručila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, tokom današnjeg obeležavanja 79 godina od Bitke na Kadinjači.

Ona je dodala da su „heroji Kadinjače zaslužili večno sećanje i stalno podsećanje novih generacija na veliku žrtvu i stradanje boraca Radničkog bataljona“.

Svešetnici SPC su služili parastos, a vence i cveće su, na Spomen- obeležje Kadinjača, položile delegacije Vlade Srbije, Vojske Srbije, SUBNOR , Grada Užica, boračkih organizacija i drugih, kao i potomci poginulih boraca.

Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poručio je da će Vlada Srbije „nastaviti da neguje tradiciju oslobodilačkih ratova, jer ćemo time“, kako je dodao „sačuvati svoj nacionalni i duhovni identitet“.

Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR Srbije, kazao da se to udruženje „bori protiv onih koji pokušavaju da menjaju istorijske činjenice“.

„U Srbiji, od 1941. do 1945. godine, nije bio građanski rat. To je bila je narodnooslobodilačka borba. Zna se ko se borio protiv okupatora, zna se ko je pomagao okupatoru i zna se ko je bio pobednik“, rekao je Kovačević i ocenio da „nažalost, revizionisti istorije postaju sve glasniji, što je manje živih svedoka te istorije“.

U Bici na Kadinjači, 14 kilometara od Užica, 29. novembra 1941. godine, nadmoćna nemačka vojska je porazila partizanske jedinice, koje su branile odstupnicu svom Vrhovnom štabu na čelu sa Josipom Brozom Titom, koji se iz Užica povlačio ka Sandžaku. Time je, nakon 67 dana, prestala da postoji Užička republika, jedina slobodna teritorija u Evropi u vreme Drugog svetskog rata, koja je bila upostavljena 24.septembra 1941. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari