Užice: Predstavnici gradova i opština o smanjenju aerozagađenja iz individualnih ložišta 1Pogled na Užice u decembru/Foto: Ana Milošević

Predstavnici lokalnih samouprava iz Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga, sastali su se u okviru radionice čija je tema bilo rešavanje problema aerozagađenja poreklom iz individualnih ložišta na lokalnom nivou.

Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) objasnio je da je cilj unapređenje efikasnosti uređaja za grejanje u kućama, sa čim je usko povezan kvalitet vazduha.

“Lokalne samouprave imaju važnu ulogu, a Užice može biti primer dobre prakse, jer već nekoliko godina sprovodi programe podrške unapređenja energetske efikasnosti u individualnom stanovanju. Užice kao lider u Srbiji po aktivnostima koje realizuje u ovoj oblasti može pokazati ostalima kako strateški sagledati probleme i rešavati ih”, rekao je Gluščević.

Gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić, rekla je da Užice intezivno radi na unapređenju energetske efikasnosti stambenih objekata, koji su prepoznati kao najveći zagađivači vazduha.

“Monitoring kvaliteta vazduha se sprovodi svakodnevno i na godišnjem nivou, a rezulztati su dostupni na sajtovima Zavoda za javno zdravlje i grada. Ti rezultati pokazuju da se iz godine u godinu smanjuje broj dana sa velikim zagađenjem i koncentracija zagađujućih materija, ne samo na godišnjem već i na dnevnom nivou”, kaže Jovičić.

Podaci iz prethodnih godina

Podsetimo, u Užicu su prošle godine zabeležena 84 dana sa koncentracijom PM10 čestica većom od dozvoljene. Godinu dana ranije, bilo ih je 99. Prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, taj broj ne bi smeo biti veći od 35.
Inače, merna stanica za PM10 čestice u Užicu je postavljena 2018. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Užice: Predstavnici gradova i opština o smanjenju aerozagađenja iz individualnih ložišta 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari