Užice: Više od trećine srednjoškolaca ne može da zamisli zabavu bez alkohola 1Istraživanje ZZJZ Užice/Foto: printscreen

Više od trećine učenika drugog do četvrtog razreda srednje škole, odnosno 36,4 odsto, ne može da zamisli bilo kakav vid zabave bez alkohola, pokazuje poslednje istraživanje Zavoda za javno zdravlje u Užicu.

Istraživanje je obuhvatilo 407 učenika Užičke gimnazije, a dve trećine ispitanika su bile ženskog pola, odnosno učenice.

Skoro polovina učenika, tačnije 45,4 odsto njih pije iz zabave, skoro svaki deseti ispitanik izlazi u grad sa namerom da se napije, a 41 odsto ispitanih učenika je već bilo u fazi teškog pijanstva, pokazalo je ovo istraživanje.

Užički Zavod za javno zdravlje saznao je i da je zbog konzumacije alkohola 12 odsto učenika stvorilo sebi zdravstvene probleme ili je pogoršalo svoje zdravlje, dok je kašnjenje u izvršavanju školskih obaveza zbog alkohola zabeleženo kod 15.5% učenika.

Iako je posle preterane upotrebe alkohola gotovo polovina, 48,7 odsto učenika puno energije i samopouzdanja, ima i onih koji u takvom stanju često provociraju i podsmevaju se drugim ljudima ili uživaju u tome da ih se drugi plaše.

Na osnovu ovih podataka, stručnjaci užičkog Zavoda za javno zdravlje izveli su zaključak da obeležja današnjeg vremena, u kojem je pijenje alkohola izgubilo karakteristike nečeg opasnog, zabranjenog i štetnog, nikako ne doprinosi borbi sa sve većim brojem alkoholičara među mladima.

Šef Odeljenja za promociju zdravlja u Zavodu, dr Mirjana Filipović, koja je sprovela ovo istraživanje kaže za Danas da će uskoro imati i podatke o tome koliko osnovci znaju o upotrebi alkohola.

-To istraživanje će se baviti istinama i zabludama o alkoholu i ispitivanjem koliko deca u tom uzrastu znaju o njemu, kaže Filipović.

To je posebno važno ako se zna da je alkohol najčešće prva zavisnost s kojom se mladi susreću, neretko se ne zaustavljajući samo na njemu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari