Užička reka ponovo „pobelela“, javnost traži od nadležnih da saopšte ko su zagađivači 1Đetinja/Foto: Dragan Despotović

Užička reka Đetinja je ponovo „pobelela“ od, najverovatnije, kanalizacionih i drugih otpadnih voda koje su u nju ispuštene juče, a centrom grada se širio nesnosan smrad.

Lokalna vlast tvrdi da je, nakon poslednjeg ispuštanja građevinskog materijala u reku u oktobru ove godine, „preduzela sve mere iz svoje nadležnosti“, tako što su komunalna inspekcija i milicija „obišle moguće zagađivače i upozorili ih da su dužni da poštuju zakon“.

Ni lokalna ni republička inspekcija ne saopštavaju ko je za to odgovoran jer, navodno, nemaju dokaza, pa je utisak da štite zagađivače.

Zbog toga je reagovao Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP), zahtevajući od lokalne samouprave, nadležnih inspekcija, službi i komunalne milicije da hitno utvrde uzrok zagađenja i da se odgovorni kazne.

„Po ko zna koji put, u poslednjih nekoliko meseci, svedoci smo, na zgražavanje građana i posetilaca, da bukvalno bela reka od zagađenja protiče kroz grad i da se dešava pomor ribe duž njenog toka“, navode u tom odboru.

„Nakon prošlog zagađenja“, dodaje se, „dobili smo uveravanja od nadležnih da se radi na utvrđivanju uzroka zagađenja, a kako se radi i šta su postigli vidimo ponovo po potpuno beloj reci“.

„To nas dovodi do dva zaključka: ili su nadležne službe, popunjenje stranačkim kadrovima, nesposobne da nađu krivca za namerno ispuštanje nedozvoljenih materija u reku koja nije dužine Amazona, ili je počinilac dobro znan, blizak vlasti, pa se zato ne sankcioniše, već mu se gleda kroz prste, dok drsko i bahato uništava javno dobro“, poručuju iz SSP-a.

Zoran Militarov, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju, kaže za Danas da su juče u reku „najverovatnije, ispuštene kanalizacione vode, ali da nije bilo pomora ribe“.

On tvrdi da su „i ovoga puta reagovale lokalna i republička inspekcija i da su predstavici JKP Vodovod juče uzeli uzorke rečne vode, kako bi obavili analize“.

Na pitanje Danasa zašto se ne objavljuje ko su zagađivači i zbog čega se protiv njih ne podnose prijave, on je kazao da „za to nema dokaza, a da podnošenje takvih prijava nije u nadležnosti lokalne samouprave, već Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine“.

„Takve prijave se podnose onda kada postoji osnovana sumnja da je neko lice izvršilo krivično delo za koje je zaprećena kazna veća od pet godina zatvora“, navodi Militarov i dodaje da u konkretnim slučaju „nema negativnog efekta, poput uginuća ribe“.

U Republičkoj inspekciji, Danasu je nezvanično rečeno da su njihovi inspektori, zajedno sa lokalnim inspektorima, intervenisali i da su utvrdili da „nije bilo pomora ribe“, da u reku „nisu ispuštene opasne i štetne materije“, a da se „probem Đetinje ne može rešti sve dok se ne izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari