Užički učenik oporavlja se od povreda glave i oka zadobijenih tokom vršnjačkog nasilja 1OŠ "Dušan Jerković" /Foto: Ana Milošević/ Danas

Zbog nedavnog vršnjačkog nasilja među učenicima šestog razreda pokrenute su procedure u njihovim školama Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II i u OŠ „Dušan Jerković“, a dečak koji je zadobio povrede glave i oka se oporavlja.

Prema rečima majke povređenog dečaka, koji je 17. maja napadnut, on se sada oseća bolje. Ona je dan nakon incidenta za Danas ispričala „da se sve desilo posle škole, u sred belog dana“, a da je povrede glave i oka njenom sinu naneo vršnjak, koji je došao u pratnji momka, koji ima 17  godina.

Tada je ocenila da su udarci bili takvi da su mogli i „da ubiju“.

„Još nije krenuo u školu, ali jutros je bio na kontroli i dobro je. Nadamo se da će od ponedeljka ponovo biti na časovima, a svakako ćemo ga pratiti do škole“, kaže ova majka za Danas.

Direktor Prve osnovne škole kralja Petra II, Danijel Radević, koju ovaj dečak pohađa i koja je u prethodnom periodu bila na meti negativne pažnje, rekao je za Danas da je urađeno sve što je Prosvetna inspekcija naložila i istakao da je „nasilnik učenik druge škole“.

Užički učenik oporavlja se od povreda glave i oka zadobijenih tokom vršnjačkog nasilja 2
Prva osnovna škola kralja Petra II/Foto: Ana Milošević/Danas

„U našoj školi je zasedao Tim za prevenciju nasilja u proširenom sastavu, pripremili smo operativne planove zaštite za to dete. Za one koji su na neki način učestvovali u incidentu, pokrenut je vaspitno – disciplinski postupak“, rekao je Radević.

On je objasnio da procena šta je ko uradio, utiče na ocenu iz vladanja, a da su kao reakcija na ovakve slučajeve mogući i pojačani vaspitni nadzor, razgovor sa detetom i roditelima i društveno-koristan rad.

„To je ono što je zakon propisao, a uključuje i saradnju sa Centrom za socijalni rad. Školi su ograničene mogućnosti za reagovanje“, dodao je Radević.

Mirjana Maksimović, direktorka škole „Dušan Jerković“, čiji je, kako se ispostavilo, učenik dete koje je udaralo svog vršnjaka, rekla je za Danas da je škola u ovom slučaju ispoštovala sve predviđene procedure.

„To su protokoli u slučaju nasilja u školi ili van nje, ako se tiče učenika koji je pohađaju. Osim sastanka Tima za prevenciju nasilja, pokrenuli smo vaspitno – disciplinski postupak“, kaže Maksimović.

Ona objašnjava da se ponašanje učenika šestog razreda koji je bio nasilan prati, ali i da se „primenjuje pojačan vaspitni rad“ u koji su uključeni i odeljenski starešina, odeljenska zajednica, roditelji učenika i pedagoško-psihološka služba.

Užički učenik oporavlja se od povreda glave i oka zadobijenih tokom vršnjačkog nasilja 3
Policijska uprava Užice/Foto: ana Milošević/Danas

„Nakon nekog vremena, biće mu izrečena odgovarajuća vaspitno- disciplinska mera. Reč je o učeniku koji u školi inače ne pravi probleme, svi smo jako iznenađeni. Nadamo se da će sve što smo preduzeli imati efekta, odnosno da će shvatiti da je pogrešio, jer je to najvažnije. Da to više nikad ne učini“, ističe direktorka Osnevne škole „Dušan Jerković“.

Dan posle incidenta, 18. maja, Danas je pitanja o ovom slučaju, ali i o procedurama u sličnim situacijama uputio i Policijskoj upravi u Užicu, ali na njih do sada nismo dobili odgovore.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari