Užičko Udruženje potomaka ratnika obeležilo Dan državnosti 1Foto: Ana Milošević

Udruženje potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“ 1804 -1920. položilo je povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije venac na spomenik Velikoj pobedi u Užicu.

Udruženje koje čuva sećanje na ratnike koji su pali za slobodu otadžbine, ovaj dan godinama obeležava u Orašcu, ali su ove godine od te tradicije morali odustati, zbog epidemiološke situacije.

– Srbija danas obeležava Dan državnosti u znak sećanja na Prvi srpski ustanak koji se dogodio na veliki pravoslavni praznik Sretenje, a kojim je pokrenuta borba za oslobođenje od Turaka pod voždom Karađorđem, podsetila je predsednica Udruženja Major Kosta Todorović, Miljka Pilčević, ističući da je reč o najbitnijem datumu u istorijskom, političkom i kulturnom kalendaru Srbije.

Pilčević je dodala da je Kneževina Srbija svojim Ustavom prva na Balkanu ukinula feudalizam, a vlast je podeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Užičko Udruženje potomaka ratnika obeležilo Dan državnosti 2
Foto: Ana Milošević

– Njegova slobodumnost šokirala je osmansku, habsburšku, britansku i rusku javnost koje su ga smatrale previše liberalnim. U njemu se eksplicitno navodi da je Srbija nezavisno knjaževstvo, ističu se državni simboli. Pominje se srpsko državljanstvo, definiše srpski jezik kao službeni, neprikosnovenost ličnosti i pravo na zakonito suđenje, slobodu kretanja i nastanjivanja, rekla je predsednica Udruženja.

Ona je podsetila da je Ustavom zabranjen kuluk i proglašena sloboda raspolaganja zemljom, kao i da svaki rob koji stupi na srpsko tlo postaje slobodan čovek.

Iz Udruženja Major Kosta Todorović, odajući poštu borcima i znamenitim Srbima, naglasili su da je Sretenjski ustav svedočanstvo o slobodarskoj tradiciji srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari