UZUZ: Očekujemo da REM danas ograniči rijaliti 1Foto: Pixabay

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) očekuje da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) na današnjoj sednici usvoji nacrt Pravilnika kojim se zabranjuje emitovanje rijaliti programa do 23 časa.

Bilo kakva drugačija odluka predstavljala bi, kako ocenjuju u saopštenju, kršenje zakona i nastavak promovisanja nasilja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ali i odustajanje REM-a od svoje prethodne odluke da se pristupi navedenom pravilniku.

„Odmah nakon usvajanja navedenog Pravilnika Ministarstvo kulture i informisanja bi trebalo što pre da da pozitivno mišljenje na ovaj pravilnik, ali i mišljenje na predlog zakona o ograničavanju rijalitij programa koji je podnelo 42.852 građana. Predsednica Narodne Skupštine u prethodnom sazivu, Maja Gojković, navedeni predlog zakona nije stavila na lasanje, jer se čekalo mišljenje ministarstva kulture na čelu sa Vladanom Vukosavljević koje je prekršilo Ustav i sabotiralo preoces predlaganja zakona putem narodne inicijativ koji je Ustavom propisan“, navodi UZUZ u saopštenju.

Sada se, kako smatra UZUZ,  Maji Gojković pruža prilika da kao neko ko se u novoj Vladi nalazi na čelu ministarstva kulture omogući Narodnoj skupštini da ispuni svoju ustavnu dužnost, koja joj je kao predsednici parlamenta bila uskraćena.

„Bilo kakvo odlaganje REM-a da donese odluku, ali i Ministarstva kulture da da pozitivno mišljenje predstavljalo bi krešenje Ustava i zakona“, zaključuje UZUZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari