Vakcinacija protiv korone na 110 punktova u Srbiji, na više od 30 lokacija 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Direktorka Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović „Batut“ Verica Jovanović izjavila je danas za RTS da je cilj da se ove godine vakcinacijom obuhvati najmanje 20 procenata celokupnog stanovništva, kako bi sa imunitetom koji su postigli delovi populacije koji su preležali kovid, dostigli obuhvat od 60 odsto.

Verica Jovanović je govorila i o planu imunizacije, koja počinje na 110 punktova u kliničkim centrima i opštim bolnicama širom zemlje, na više od 30 lokacija.

„Danas prema operativnom planu krećemo krupnim koracima dalje u smislu obuhvata zdravstvenih radnika koji rade u najrizičniji zonama odnosno crvenim zonama“, istakla je Jovanović.

To su, kako je dodala, zaposleni u zdravstvenim ustanovama u svim onim bolnicama gde je obuhvat obolelih od kovid bio najveći.

„To su klinički centri u četiri najveća grada u Srbiji, istovremeno kliničko-bolnički centri u Beogradu, Vojno-medicinski centar, potom sve opšte bolnice“, navela je ona.

Dodala je da će se u ovoj nedelji, počevši od danas, imunizacija raditi kontinuirano, osim za Božić.

„Očekujemo da ćemo imati obuhvat od osam i po hiljada zdravstvenih radnika i dve i po hiljade korisnika socijalnih ustanova i zaposlenih u socijalnim ustanovama“, navodi Jovanović.

Napomenula je da će prvo biti vakcinisani ljudi koji nisu preležali kovid, a nešto kasnije i oni koji jesu.

U Srbiju je juče stiglo 19.500 Fajzerovih vakcina protiv korona virusa, što je drugi kontigent nakon što je 4.875 doza te vakcine nabavljeno 22. decembra prošle godine.

Kako je ranije izjavio državni sekretar Mirsad Đerlek do kraja nedelje treba da se vakciniše oko 8.500 zdravstvenih radnika i 2.500 osoba u gerontološkim centrima.

Đerlek je najavio i da će tokom januara u Srbiju stići 80.000 doza Fajzerove vakcine i da se očekuju i velike količine vakcina iz Rusije i Кine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.