Pristalice levog političkog centra širom Italije juče su glasali za novog lidera Demokratske partije i verovatnog kandidata za premijera, koji će se takmičiti protiv konzervativnog milijardera Silvija Berluskonija na narednim opštim izborima.
Očekuje se da će gradonačelnik Rima Valter Veltroni osvojiti veću podršku birača i postati šef novoformirane Demokratske partije, koja je ujedinila dve najveće političke partije levog centra.

Pristalice levog političkog centra širom Italije juče su glasali za novog lidera Demokratske partije i verovatnog kandidata za premijera, koji će se takmičiti protiv konzervativnog milijardera Silvija Berluskonija na narednim opštim izborima.
Očekuje se da će gradonačelnik Rima Valter Veltroni osvojiti veću podršku birača i postati šef novoformirane Demokratske partije, koja je ujedinila dve najveće političke partije levog centra. Veruje se da četvorica drugih kandidata nemaju velike šanse da nadmaše popularnog Veltronija.
Glasanje je usledilo u trenutku velikih nevolja u vladajućoj koaliciji levog centra, koju spopadaju međusobni sukobi partnera iz redova hrišćana, demokrata i komunista. Kao rezultat toga, podrška premijeru Romanu Prodiju opada što pokazuju i istraživanja javnog mnjenja. Mnogi sumnjaju da će kolebljiva koalicija trajati do kraja isteka mandata sadašnejg vladajućeg tima 2011. Ohrabreni Berluskoni tražio je prevremene izbore uveren da bi njegov konzervativni blok mogao ponovo da povrati vlast. Prodi je izjavio da se neće takmičiti za drugi mandat.
Levičarski političari nadaju se da nova Demokratska partija, napravljena na lični poziv Veltronija može da može da porazi konzervativce. Partija je stvorena sa ambicioznim ciljem – povukla je sve reformski orijentisane političare u cilju eventualne smene Berluskonijeve partije Forca Italija sa mesta najveće partije u zemlji.
Veltroni je izuzetno popularan političar, poznat po mirnom i staloženom ponašanju i učestalim apelima za poštovanje među političkim protivnicima, što je retkost među italijanskim političarima.
„U proteklih 15 godina, ova zemlja je zamrznuta u sterilni sukob između Berluskonija i levičara. Moramo se pomeriti od takve prošlosti“, izjavio je Veltroni u intervjuu Korijere de la Sera. „Želim da živim u političkom sistemu gde političari jedni druge ne psuju“. Veliki je ljubitelj filma, Amerike i ikona pop kulture kao što je Džon Lenon. Ovaj pedesetdvogodišnjak smatra se mlađim liderom u odnosu na Berluskonija (71) i Prodija (68).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari