Vasilić: Nema političke volje za borbu protiv korupcije 1

Poražavajući izveštaj tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), u kojem se zaključuje da Srbija do kraja 2018. godine nije u potpunosti ispunila nijednu od 17 preporuka tog tela, nije nimalo iznenađujući, štaviše, očekivan je, saglasni su sagovornici Danasa.

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, kaže za Danas da situacija na polju korupcije ne da nije bolja, nego se samo pogoršava, jer nema političke volje da se krene u borbu protiv ove pošasti.

– Koliko ne radi poverenik? Šest meseci. Koliko dugo nije radio zaštitnik građana? Koliko dugo nisu mogli da izaberu direktora Agencije za borbu protiv korupcije? I na kraju su izabrali svog čoveka, koji je i finansirao vladajuću stranku – podseća Vasilić. Ona dodaje da su na početku rada Saveta za borbu protiv korupcije, njihovi izveštaji bili čitani.

– Sada nikom ne pada napamet da čita naše izveštaje. Nikada nas niko iz vlasti nije zvao da porazgovara o njima, niti da prodiskutujemo o preporukama. A svaki izveštaj obiluje preporukama o tome šta treba uraditi da se stvari promene. Godinama tražimo da nas saslušaju. Za sve ove godine, jednom ili dva puta smo razgovarali sa Anom Brnabić i Aleksandrom Vučićem – ističe Vasilić. Prema njenim rečima, stanje u pravosuđu je sve gore, a i to je jedan od zahteva GRECO. Naša sagovornica dodaje da Savet za borbu protiv korupcije ne može da dobije nikakve informacije koje zahteva od nadležnih.

– Tražili smo, na primer, informacije o 300 kuća koje su izgrađene na Savskom nasipu, detalje o tome koliko su udaljene odnosno bezbedne. Tražili smo ih od tri ministarstva, ali ih nismo dobili. A vidite šta nam se dešava sa poplavama – ukazuje Vasilić, zaključujući da se situacija na polju korupcije neće skoro promeniti, jer za to ne postoji politička volja.

Podaci iz godišnjeg izveštaja GRECO ne predstavljaju iznenađenje ni za Nemanju Nenadića, programskog direktora Transparentnost Srbija, jer je, kako je istakao, od ranije poznato da Srbija ni do kraja 2018. nije u celosti ispunila nijednu od preporuka iz četvrtog kruga evaluacije GRECO koje je trebalo ispuniti još do kraja 2016.

– Veći problem od objavljivanja ovog izveštaja predstavlja to što je i dalje nepoznato kada će preporuke biti ispunjene, iako su u međuvremenu doneti ili pripremljeni neki akti koji su sa tim u vezi. Tako je, na primer, u međuvremenu donet Zakon o sprečavanju korupcije, koji sadrži i neka rešenja koja po mom mišljenju ne idu u prilog povećanju nezavisnosti Agencije za borbu protiv korupcije (način izbora funkcionera), što je bio jedan od zahteva GRECO – ističe Nenadić za Danas. On dodaje da se ništa vidljivo ne radi na uređivanju sukoba interesa kod narodnih poslanika, što je takođe jedna od preporuka.

– Zakon o lobiranju počinje da se primenjuje uskoro, možda će dobiti prelaznu ocenu GRECO, ali u stvarnosti ne rešava sva bitna pitanja. Da stvar bude gora, oba pomenuta zakona koja su doneta, između ostalog zbog GRECO, usvojena su po hitnom postupku, a GRECO sve vreme ukazuje na neprimereno često korišćenje te procedure. Najzad, najveći problem za Vladu i Skupštinu će biti ispunjenje preporuka u vezi sa sastavom Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, jer GRECO ukazuje da bi u tim telima sudije i tužioci trebalo da čine većinu, a ustavni amandmani to ne obezbeđuju – zaključuje Nenadić.

Prema izveštaju GRECO, Srbija je jedna od tri države, pored BiH i Španije, koje nisu ispunile nijednu od preporuka. Ostale evropske zemlje su, u zavisnosti od oblasti, ispunile od 22,6 do 45,2 odsto preporuka tela SE za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.