Vasović: Niko od kandidata za direktora RTS ne uliva poverenje 1

Kako se tri puta ponavljao konkurs za generalnog direktora RTS-a, tako se prijavljivao i sve veći broj zainteresovanih kandidata.

Naravno da svaki kandidat sebe smatra sposobnim, obučenim i spremnim za upravljanje tako glomaznim tehnološkim sistemom kakav je RTS. Onaj kandidat koji, igrom sudbine, preuzme fotelju od sadašnjeg v.d. generalnog Bujoševića ući će i u njegov kabinet na četvrtom spratu Takovske. Sešće u fotelju i…? Šta će da uradi tada, ovako za Danas Vasko Vasović, direktor fotografije RTS-a, komentariše činjenicu da je Upravni odbor Radio-televizije Srbije razmotrio prijave kandidata za generalnog direktora RTS-a i konstatovao da 14 prijavljenih ispunjavaju formalno-pravne uslove konkursa.

Ovo je treći pokušaj za kratko vreme da Javni servis dobije generalnog direktora, a naš sagovornik je prošli put bio jedan od dvojice kandidata koji su ušli u uži izbor, međutim, nijedan nije prošao te je raspisan novi konkurs za čelnu poziciju RTS-a gde sada uslove ispunjava 14 kandidata, među kojima je i sadašnji v.d. direktora Dragan Bujošević.

Pre izbora, članovi UO će razgovarati sa kandidatima a odluka će biti doneta za 45 dana.

Vasović kaže za Danas da novi direktor, ko god to bio, ima dva izbora – „prvi je da odmah počne da plače i drugi, teži, da okupi u kabinetu istu ekipu ljudi koji već vode RTS i da ih pusti da rade isto ono što su i do sada“.

– I šta će se promeniti? Očigledno ništa. Novi generalni će, osim novinarskog posla, morati da zna i sve ostale poslove koji funkcionišu u RTS-u, a ima ih nekoliko hiljada. Moraće da zna kako funkcioniše svaki segment i iznutra i spolja. Bez tog znanja, jednostavno, nije moguće upravljati RTS-om. Koliko saveti i pritisak političara može da pomogne dobrom upravljanju RTS-om, videli smo upravo na primeru sadašnjeg v.d. generalnog direktora – navodi Vasović.

Prema njegovim rečima, Upravni odbor RTS-a je sada „u prilično nebranom grožđu“, iako ima tri izbora, „ili da i dalje drži Bujoševića u v.d. stanju, „tako što ponovo neće proći niko ili da ga promoviše u novog-starog direktora“.

– Ili treća sreća, da izabere nekog sličnog njemu ili još goreg. Niko od ovih kandidata ne uliva preveliko poverenje i nadu da će biti bolje, ni meni ni većini zaposlenih. Opšta procena je da se neće promeniti ništa ili da može biti samo gore. I po vlast i po nas. Većina zaposlenih je zaista očajna, na ivici pucanja i to ne zbog malih plata, već zbog uslova rada, ogromne nepravde, rasipanja, otimačine, bahatosti, neznanja… Mojim dolaskom na čelo RTS -a promenila bi se drastično većina stvari na bolje i to ne samo radnicima RTS -a i njihovim porodicama. Međutim, moj program od 10 tačaka niko od članova UO nije ni pogledao. Nije bilo razloga da se ponovo kandidujem – kaže Vasović.

Vasović smatra da se Upravni odbor „u svojoj nemoći preigrao“, diskreditovao sam sebe i potpuno izgubio legitimitet i da „sad imaju problem kako da Bujoševića izaberu na ponovljenom konkursu“.

– Možda se čovek i osposobio za ova dva meseca, ko će ga znati. Bujošević je to. Ukoliko do 14. februara REM ne promeni ovaj Upravni odbor i postavi novi ili, ne daj bože, uradi reizbor i ostavi iste ljude na još pet godina, moglo bi vrlo brzo da se desi, da neko drugi organizuje četvrti i poslednji konkurs – zaključuje Vasko Vasović.

Kandidati

UO RTS-a konstatovano je da uslove ispunjavaju Zoran Cvetković, Đura Mrđa, Vladan Rakić, Miloš Rajković, Tatjana Ćitić, Vladimir Palikuća, Saša Mirković, Milena Vučetić, Slobodan Orlić, Dragan Bujošević, Miodrag Popov, Stanislav Veljković, Marko Milutinović i Olivera Jovićević. Upravni odbor je konstatovao da uslove konkursa ne ispunjavaju Svetislav Nedeljković, Gordana Bralić Bingulac i Dejan Stanković. Nakon razgovora sa kandidatima koji ispunjavaju uslove konkursa, UO će odluku o imenovanju generalnog direktora doneti u roku od 45 dana od dana otvaranja prijava na konkurs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari