Vatrogasci-spasioci iz Srbije ponovo upućeni u Grčku da pomognu u gašenju požara 1Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da je njegov Sektor za vanredne situacije uputilo u Grčku 30 vatrogasaca spasilaca kao pomoć u gašenju požara u toj zemlji, sa vozilima, u regiju Evros.

U Grčku je krenulo 30 pripadnika ovog sektora iz Beograda, Smedereva, Novog Sada, Niša, Jagodine i Pančeva i iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, sa četiri kombija, dva terenska vozila i ličnom zaštitnom opremom i opremom za gašenje požara na otvorenom prostoru.

Pomoć je upućena, kako je navedeno, na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Кirijakosa Micotakisa, po nalogu ministra Bratislava Gašića.

„Ovo je drugi put ove sezone da šaljemo pomoć našim grčkim kolegama u, rekao bih, najizazovnijoj požarnoj sezoni za Grčku. Naše kolege će biti upućene u regiju Evros oko mesta Aleksandropolis“, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, koji je u Nišu ispratio vatrogasce sapsioce.

Vatrogasci-spasioci iz Srbije ponovo upućeni u Grčku da pomognu u gašenju požara 2
Foto: MUP

On je istakao da se, prema podacima koje imaju iz Evropskog koordinacionog centra za vanredne situacije, radi o požaru koji je možda najveći u poslednjih dvadeset godina u Grčkoj“.

„Trenutno je oko 67.800 hektara opožarene površine. Svakako da će, nažalost, ta brojka još da raste, ali mi smo tu da pomognemo i šaljemo upravo ono što su naše grčke kolege tražile od nas – dobro obučene, spremne ljude sa zaštitnom opremom i individualnom opremom za gašenje“, rekao je Čaušić.

Podsetio je da su vatrogasci spasioci iz Srbije već intervenisali ranije u Turskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari