Kvalitet vazduha, na koji su se žalili građani u Kuršumliji je na zadovoljavajućem nivou, rezulati su analize Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda. Rezultati analize uzorkovane vode, da bi se utvrdilo ko je kriv za zagađivanje reke Toplice, biće poznati početkom sledeće nedelje.

Kvalitet vazduha, na koji su se žalili građani u Kuršumliji je na zadovoljavajućem nivou, rezulati su analize Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda. Rezultati analize uzorkovane vode, da bi se utvrdilo ko je kriv za zagađivanje reke Toplice, biće poznati početkom sledeće nedelje. Ovu informaciju nam je potvrdila i Slavica Lekić, načelnica Sektora za zaštitu životne sredine, koja je juče bila u Kuršumliji.
Prema njenim rečima, republički inspektor za zaštitu životne sredine juče je potvrdio da fabrika ŠIK Kopaonik – Lesonit poštuje privremenu zabranu rada zbog mogućeg štetnog uticaja na životnu sredinu, koja je u četvrtak stupila na snagu. Zabrana će trajati sve dok ovo preduzeće ne dostavi inspekciji dokaz o uticaju fabrike na kvalitet reke Toplice i Banjske.
– Republički inspektor proverio je da li se poštuje privremena zabrana rada. Deo fabrike Kopanik, koji proizvodi otpadne tehnološke vode neće raditi dok nam ne donesu dokaz da je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda efikasno. Na osnovu analiza koje su urađene, imali smo dovoljno argumenata i činjenica da privremeno zatvorimo fabriku. Hladnjača Frigonais, nije toliki zagađivač, ali smo hteli da prema svima imamo iste kriterijume, pa smo i njoj naložili meru privremenog zatvaranja – rekla je Lekić za Danas.
Prema njenim rečima, Ministartsvo za zaštitu životne sredine pokrenuće postupak za izmenu zakona u kojem bi zaprećene kazne bile veće.
– Sada je zagađivaču mnogo lakše da plati kaznu, koja može da bude od 300.000 do tri miliona dinara, nego da ugradi postrojenja za prečišćavanje vode. Predlog je da kazne budu od milion do 30 milona dinara – navela je Lekić.
Slaviša Ristić, direktor ŠIK Kopaonika, za Danas kaže da je rešenje o privremnom zatvaranju fabrike u četvrtak stiglo u fabriku, ali da ga on tada nije dobio jer je bio na putu.
– Mi jedini prečišćavamo tehnološke otpadne vode koje u fabrici imamo. Uradili smo i recirkulaciju vode tako da tehnološke otpadne vode više ne otiču van, već se vrte u zatvorenom krugu. Ostale vode koje se koriste u priozvodnji takođe su zatvorene. Jedina voda koja izlazi iz fabrike je sanitarna, odnosno voda iz kanalizacije. Podneli smo zahtev JKP Toplica da nam omoguće da se priključimo na njihov sistem kanalizacije – rekao je Ristić.
Načelnica sektora za zaštitu životne sredine srela se juče s predstavnicima ribolovaca koji su joj se požalil na veliku zagađenost reka Toplice i Banjske.
Podsetimo, prema nekim procenama, u reci Toplici u poslednjih nekoliko dana uginulo je oko 100 kilograma ribe. Republički inspektori zaštite životne sredine su u utorak izašli na teren, odnosno na reku Toplicu, zajedno sa ekotoksikološkom ekipom Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda, kako bi se što pre utvrdilo ko je kriv za zagađenje ove reke 17. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari