Vazduh u Novom Pazaru zagađen, grad prepun šetača, Gradska uprava svesna problema 1Foto: N. Kočović

Vrednosti suspendovanih PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu Novog Pazara prethodnih dana, a pogotovo uveče, višestruko premašuju dozvoljene vrednosti, ali su šetališta prepuna ljudi, a klizalište u centru grada vrvi od dece.

Pulmolog Dejan Žujović smatra da u vreme izrazitog zagađenja vazduha deca i stariji ne bi trebalo da borave napolju, niti da upražnjavaju pojačane fizičke aktivnosti poput klizanja i bržeg hodanja.

“Deca su po tom pitanju najosetljivija. Svaka četvrta astma je posledica zagađenja vazduha, a sa čime je i direktono povezan i sindrom prerane smrti dece. U vremenu povećanog zagađenja vazduha deca ne treba da budu na klizalištu, već u kućama”, rekao je doktor.

On je procenio da će zbog višednevnih, akutnih zagađenja, broj pacijenata u novopazarskoj Opštoj bolnici biti povećan za oko 30 odsto.

U Gradskoj upravi Novog Pazara navode da su svesni zagađenosti vazduha i da od tog problema ne beže zbog čega su, kako kažu, pre dve godine i postavili stanicu za merenje kvaliteta vazduha, a potom i preduzeli niz mera za smanjenje zagađenja.

Vazduh u Novom Pazaru zagađen, grad prepun šetača, Gradska uprava svesna problema 2
Foto: N. Kočović

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine Ivan Milanović navodi da je vazduh u Novom Pazaru nezadovoljavajućeg kvaliteta tokom grejne sezone, zbog povećanih vrednosti suspendovanih čestica usled grejanja na čvrsta goriva i visoke koncentracije saobraćaja.

Dodao je i da su vrednosti ostalih zagađujućih materija tokom cele godine ispod nivoa dozvoljenih.

“Kvalitet vazduha nije isti u svim delovima Novog Pazara i zbog toga planiramo da sledeće godine postavimo još dve automatske merne stanice kako bismo imali realno stanje. Početkom sledeće godine pristupićemo i izradi Plana kvaliteta vazduha kojim ćemo propisati konkretne mere za unapređenje kvaliteta vazduha u gradu”, rekao je on.

Poručio je da je u prethodnom periodu Gradska toplana, koja je koristila mazut, izmeštena iz centra grada, a da nova koristi drvnu sečku, da je zamenjeno oko 70 individualnih ložišta na čvrsta goriva, kao i da su zamenjeni kotlovi na mazut u nekoliko obrazovnih i javnih ustanova.

Kao meru koja će najviše uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha naveo je gasifikaciju.

Građanima poručuje da, na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, prate podatke sa merne stanice i da u trenucima kada je vazduh zagađen izbegavaju izlazak i fizičke aktivnosti.

“Ne možemo da uvedemo zabranu kretanja, ali apelujemo na zdravstveno osetljive grupe stanovništva da u tim trenucima, uglavnom uveče, smanje izlaske, kretanje i fizičke aktivnosti. To su i preporuke Svetske zdravstvene organizacije”, kazao je Milanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari