VD "Šajkaška": Neophodna reakcija komunalne inspekcije zbog kanala između novosadskih Adica i Telepa 1foto: Srđan Sokolović / facebook.com

Smeće u kanalu, kao i neprijatan miris u kanalima koji potiče od izliva septičkih jama, predstavlja komunalni problem i u nadležnosti je komunalne i sanitarne inspekcije, navodi se u odgovoru Danasu VD „Šajkaška“, na tvrdnje pojedinih žitelja Telepa da se jedan od kanala u njihovom naselju ne održava na neadekvatan način.

„Smeće u kanalu potiče od nesavesnih građana Telepa, jer vodoprivredni kanal ne služi kao prostor za deponovanje smeća, kao ni za izlive septičkih jama koje građani ne prazne nego ih puštaju u kanal. Neophodna je reakcija komunalne inspekcije da se ovakvim aktivnostima stane na put“, upozorava tehnički direktor VD „Šajkaška“ Predrag Vučurović.

Prema njegovim rečima, to preduzeće trenuto vrši radove na kanalu T 800, koji ide paralelno sa nasipom u Šumskoj ulici.

Radovi obuhvataju mašinsko uklanjanje biljne vegetacije sa obala i kosina kanala, bagerskim radom sa tarupom.

Vučurović ističe da su izvršeni radovi od Futoške do ulice Branka Ćopića, a sada se radi od nasipa prve odbrambene linije ka ulici Branka Ćopića.

„U odnosu na projektovano dno, kanal je već prekopan i svako dalje izmuljenje za posledicu ima samo zadržavanje vode. Bacanje smeća u kanal kao i izlivanje fekalnih voda može se zaustaviti jedino angažovanjem komunalne inspekcije. U planu gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije je da se kanal celom dužinom zacevi i pretvori u kolektor“, navodi se u odgovoru.

Kako je Danas ranije pisao, Novosađani koji žive uz kanal na granici Adica i Telepa već godinama se suočavaju sa, kako nazivaju, ekološkom katastrofom, koja je kulminirala izgradnjom zgrade na uglu Šumske ulice i ulice Svetolika Rankovića.

Već godinu dana, kažu, naseljem se širi nesnosni smrad fekalija, zbog čega su se više puta tim povodom obratili gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, ali kažu da je odgovor izostao.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari