Američki predsednik Barak Obama smatra da su vrlo tanke nade za postizanje rešenja o postojanju dve države na Bliskom istoku pošto je izraelski premijer obećao da će biti protiv palestinske države.


Tenzije između dvojice lidera dostigle su takav nivo da su počeli da se sukobljavaju oko brojnih pitanja, piše Bi-Bi-Si, mada Obama opisuje svoje odnose sa izraelskim liderom kao „poslovne“. „Sastajao sam se s njim više nego sa bilo kojim drugim liderom“, tvrdi američki predsednik ukazujući da njihovi lični odnosi nisu važni. „On zastupa interese zemlje na način na koji misli da je to ispravno, a ja činim isto.“ Pre dva dana izraelski zvaničnici negirali su navode da ta zemlja špijunira pregovore SAD i Irana o nuklearnom programu. Obama nije želeo ni da komentariše navode o izraelskom špijuniranju navodeći samo da su i Izrael i drugi regionalni partneri obavešteni o napretku u pregovorima.

U pokušaju da „ispegla“ situaciju među dvojicom lidera, izraelski ambasador u Vašingtonu Ron Dermer organizovao je u ponedeljak „elegantnu večeru u svojoj rezidenciji“, piše Njujork tajms, kako bi razuverio demokrate u Kongresu da „dramatični javni nesporazum“ između Obame i Netanjahua nije ništa više do prolazno neslaganje. Svaki američki predsednik od Harija Trumana imao je neka neslaganja sa Izraelom, kazao je Dermer grupi gostiju na večeri i uvek su uspevali da ih reše, piše američki dnevnik.

Demokratski predstavnik u Konresu Stiv Izrael, koji je predložio večeru, kaže da je potrebno da „ljudi… pročitaju malo istoriju, udahnu duboko i opuste se jer svaka administracija ima trenutke napetosti sa Izraelom ali oni uvek budu prevaziđeni“. Američki mediji pišu da je okupljanje bilo deo pokušaja Dermera, bivšeg bliskog saradnika Netanjahua, čak su ga često nazivali i „Bibijev mozak“, da umiri tenzije između SAD i Izraela koje su se rasplamsale u proteklih nekoliko nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari