"Većina hoće u veće srpske gradove, ako ne u inostranstvo": Kako mladi vide svoj život u Subotici, a kako u ostatku Srbije? 1Foto: J. Patarčić/Danas

Od borbe za ravnopravnost do propitivanja sopstvene budućnosti i društva u kojem žive, uz neverovatan smisao za zabavu i uživanje, šaroliko je iskustvo mladih ljudi koji su fotografijama predstavili kako vide svoj život u našoj zemlji, pokazavši želju da vode dijalog na različite teme.

Železnička stanica kao mesto sastanaka i rastanaka, poslužila je Subotičanki Sari Trajer kao glavna ispiracija da pokaže život mladih u svom gradu.

Na fotografiji koja je uhvatila čvrst zagrljaj dve drugarice na koloseku, pokazala je da iza svih dolazaka i odlazaka ipak nešto ostaje, a to je ljubav među ljudima.

“Subotica je za mlade okej, ali mislim da većina teži ka tome da ide negde u veće gradove, ako ne i u inostranstvo. Ne znam tačno zašto, ali koliko sam po mojim procenama zaključila, većina mladih odlazi odavde, nažalost”, kaže Sara.

"Većina hoće u veće srpske gradove, ako ne u inostranstvo": Kako mladi vide svoj život u Subotici, a kako u ostatku Srbije? 2
Foto: J. Patarčić/Danas

A i Sara će možda, barem privremeno, da napusti svoj grad, budući da ove godine planira da upiše studije fotografije u Novom Sadu, kako bi višegodišnje iskustvo beleženja važnih trenutaka okom objektiva pretočila u profesionalnu karijeru jednog dana.

“Bavim se fotografijom već nekoliko godina i sad mi je u planu fakultet, a dalje ću videti. To mi se dopada i to radim za svoju dušu najviše”, ističe Sara.

Njeni vršnjaci iz drugih gradova Srbije pokazali su svojim fotografijama kako doživljavaju i proživljavaju mladost u našoj zemlji, a kako objašnjava Divna Prusac iz EUInfo pointa, koji je objedinio te radove u izložbu, cilj je bio da se građanstvu približi kako se mladi zabavljaju, kako se obrazuju, kakve su im namere i kako vide svoju budućnost i život u Srbiji.

“Sve ove fotografije su najbolje fotografije konkursa “Biti mlad u Srbiji”, koji se održavao nekoliko meseci tokom prošle godine i zaista mislim da imamo raznolike proizvode tog konkursa koji opisuju razne aspekte života mladih u Srbiji, od njihovog odrastanja, školovanja, zabave, do njihove budućnosti i putovanja, i ono što je nama važno, jeste da ova izložba putuje kroz različite gradove u Srbiji”, kaže Divna.

"Većina hoće u veće srpske gradove, ako ne u inostranstvo": Kako mladi vide svoj život u Subotici, a kako u ostatku Srbije? 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Kako je i sama omladinka, Divna kaže da život u našoj zemlji donosi velike lepote i prilike, a da se i delegacija Evropske unije u Srbiji trudi da mladima pruži još više mogućnosti za obrazovanje, zabavu i nadgradnju sopstvenih kapaciteta.

Ipak, dodaje i da mladi imaju svoje poteškoće, ali da je odrastanje takvo iskustvo iz kojeg svako može nešto da nauči i izađe jači.

“Mislim da svuda možemo da naučimo mnogo. Recimo, ja sam imala priliku da budem studentkinja na razmeni u Portugalu. Kao neko ko dolazi iz Srbije, bilo mi je značajno da odem tamo i da nekako podelim naše iskustvo sa portugalskim, a tako i da to vratim kući. Mislim da je sve podjednako vredno”, poručuje Divna.

Izložbu “Biti mlad u Srbiji” organizovala je delegacija Evropske unije zajedno sa srpskim izdanjima magazina “Nacionalna geografija” i “Politikin zabavnik”, kao i Erazmus studentskom mrežom, a do sada je bila predstavljena publici u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku i Subotici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari