Većina lista ne govori o mladima 1

Većina izbornih lista tokom prve nedelje kampanje nije isticala u javnosti probleme mladih, pokazao je monitoring Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS). Ovaj monitoring otkrio je i da je u periodu od 15. do 20. februara blok Dveri u najvećoj meri govorio o problemima mladih, to su učinili u osam navrata, a prate ih predstavnici izborne liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, koji su u četiri navrata ukazivali na pitanja vezana za mlade.

– Izborna lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve je o mladima komunicirala preko svojih ministara u četiri navrata. Ministar odbrane je komunicirao o vojnim školama, a ministar finansija je komunicirao o podršci mladima kroz usvajanje odluke o subvencionisanju kupovine kuće/stana ili izgradnje kuće porodicama koje će ove godine dobiti dete kroz podršku mladim roditeljima – navodi se u izveštaju KOMS-a.

U njemu se dalje objašnjava da se patriotski blok (Dveri) čak osam puta obratio u vezi sa mladima, ukazujući na probleme kao što su odlazak mladih, politička participacija, zapošljavanje, obrazovni sistem, zasnivanje porodice, obrazovanje tokom pandemije, probleme sa kojima se suočavaju studenti sa hendikepom.

-Predstavnici ove partije predstavljaju svoju listu kao glas mladih i obećali su nekoliko rešenja u oblasti obrazovanja, privrede/zapošljavanja i osamostaljivanja – naveo je KOMS.

O problemima mladih još su govorili  iz koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Oni su reagovali na probleme sa kojima se suočavaju mladi aktivisti iz Novog Sada (OSA) i stali su u njihovu zaštitu, a dodatno su ukazali na problem odlaska mladih iz Srbije i pozvali su mlade da se uključe u kampanju i da politički participiraju.

Takođe, Srpska radikalna stranka je ukazala na problem osamostaljivanja mladih i sa tim povezanih dodatnih problema i obećala predlaganje zakona koji će mladima omogućiti posebne uslove kako bi se lakše osamostalili.

-Drugi politički subjekti nisu komunicirali o mladima u prvom izveštajnom periodu – dodali su iz KOMS-a.

KOMS je naveo da tokom izborne kampanje, više od 50 mladih ljudi aktivno posmatra i prati predizbornu kampanju, odnosno izborne liste (sve političke partije, pokrete i platforme unutar izbornih lista) i (buduće) predsedničke kandidate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari