Većini medija uređivačka politika nacionalistička 1EPA-EFE/Peter Dejong / POOL

„Mladić zauvek srpski heroj“, „Haška nepravda za Mladića“, „Tajna Mladićevog prstena hrabrost i prkos“, bili su samo neki od glavnih tekstova na naslovnim stranama tabloida u Srbiji nakon što je nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora.

Monitoring naslovnica i izjava političara, među kojima su bili i oni koji su zagovarali ratove, ali i učestvovali u ratnim dešavanjima, poput predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, sproveo je Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan kroz regionalni projekat Reporting Diversity Network 2.0.

U monitoringu se našla i izjava Boška Obradovića, lidera Srpskog pokreta „Dveri“, koji je nakon pravosnažne kazne Mladiću na svom Tviter profilu napisao da je stvaranje Republike Srpske „naša najveća istorijska pobeda u poslednjih 100 godina“.

„Svi koji su zaštitili srpski narod od trećeg genocida u 20. veku i ugradili živote u RS su heroji a ne zločinci. Među njima je posebno mesto za očeve osnivače Radovana Karadžića i Ratka Mladića“, naveo je Obradović.

Zabeležen je i tvit funkcionerke SRS Vjerice Radete, koju Hag zajedno sa stranačkim kolegom Petrom Jojićem tereti za nepoštovanje Haškog tribunala i godinama od srpskih vlasti traži njihovo izručenje, što zvanični Beograd odbija da sprovede.

Ona je napisala: „Evo Bramerc zabrinut što ne može da nam zabrani negiranje genocida u Srebrenici i glorifikovanje Ratka Mladića. Kretenu sa ispranom farbom se mora ponoviti: U Srebrenici nije bilo genocida! Ratko Mladić je srpski heroj“.

U monitoringu su se našle i izjave političara koje negiraju genocid u Srebrenici. Tako ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin tvrdi da rezolucija Crne Gore osuđuje srpski narod za genocid u Srebrenici.

Novinar Dejan Kožul ističe za Danas da ga ne iznenađuju rezultati ovog monitoringa, jer tabloidi imaju zadatak da nameću diskurs vlasti, „i to ne samo Vučićeve“.

– Zato ovakvi tabloidi i postoje, da obavljaju prljav posao – ukazuje Kožul i dodaje da je Srbija propustila veliku šansu usvajanjem, kako kaže, „one mutave“ deklaracije o Srebrenici.

– Trenutno ne vidim kao mogućnost da Srbija prizna zločine koje je činila u ratovima i genocid u Srebrenici, ali se iskreno nadam da će, bez obzira na višegodišnje ispiranje mozgova, neka nova generacija na to gledati na drugačiji način, a naša uloga, odnosno uloga novinara je velika, a samim tim i odgovornost – naglašava Kožul.

Novinar Nedim Sejdinović ističe za Danas da ogromna većina medija po kontrolom režima Aleksandra Vučića nikada nije napustila nacionalističku uređivačku politiku, zasnovanu na propagandi i stereotipima devedesetih.

– Na velika vrata su vraćeni ratotvorni propagandisti koji imaju ogromnu odgovornost za zločine počinjene u ime Srbije, dok televizijskim stanicama špartaju kao visokougledni tumači naše stvarnosti – haški osuđenici. Na taj način Vučić komunicira i šalje poruke svom biračkom telu koje je većinom zaraženo virusom nacionalizma i koje je okrenuti ka Istoku, nikako prema Zapadu. Tako da ni podrška generalu Mladiću, osuđenom za najstrašnije zločine, nikako nije iznenađujuća – ukazuje Sejdinović.

Kako navodi, sve je to posledica činjenice da se Srbija nikada nije istinski suočila sa onim što se dešavalo devedesetih, niti je suštinski dovela u pitanje Miloševićev velikodržavni projekat.

– Zastrašujuće je, međutim, to što ni danas opozicija nema snage da se suprotstavi miloševićevskoj politici nego uporno pokušava da se dopadne većinskom biračkom telu, pokušavajući da Vučića pobedi na temi nacionalizma, što je unapred izgubljena bitka. Stoga, bar se tako čini, Srbija nikada neće imati snage da preispita svoju nacionalističku politiku, da postane ozbiljna i funkcionalna država, i prestane da bude regionalni izvor političke nestabilnosti – ističe Sejdinović.

Presuda

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je 8. juna ove godine prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću i osudio ga na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari