U petak je u Subotici počela trodnevna manifestacija Jevreja jugoistočne Evrope, pod nazivom Limmud Keshet, a koja predstavlja svojevrsnu otvorenu školu u kojoj „svako može da bude učitelj i svako treba da bude student“.

Manifestacija obuhvata niz umetničkih i drugih radionica, predavanja, performansa, interaktivnih susreta i debata, a teme su raznovrsne i zavise od interesovanja i zahteva učesnika – počev od učenja o religioznim obredima, pravljenju dekorativnih predmeta, muzike, sporta, plesa, kuvanja, do fakultetskih predavanja iz istorije, filozofije, religije…

Ideja je jedinstvena u svetu, a potekla je iz Velike Britanije i raširila se u celoj jevrejskoj zajednici. Limmud Keshet sledi tradiciju koja ima za cilj da učenje i mogućnost učenja budu dostupni svima. S takvim pristupom znanju, koje treba da bude i snaga i zadovoljstvo, ali i da traje sve dok čovek boravi na ovoj planeti, izabran je i sam naziv ove multimedijalne i masovne otvorene škole znanja – Lummud Keshet u slobodnom prevodu u stvari znači Duga znanja.

Za ova tri dana, koliko će Limmud Keshet trajati, u Subotici će boraviti preko tri stotine učesnika, mnogi od njih su iz mnogih okolnih zemalja, pa čak i Engleske, Holandije i Izraela.

– Subotica je, kako kaže predsednik Jevrejske opštine Robert Sabadoš, veoma počastvovana, ne samo zato što je drugi grad u Srbiji u kojem se organizuje ova značajna otvorena škola, veći što se time dokazuje da postaje važan regionalni kulturni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari