Vansistemska, „bela“ ruska opozicija – nazvana tako pošto je delom nastala u vreme izbora u decembru prošle godine – i dalje je u fokusu ruske javnosti zbog sudskih procesa sa kojima se suočava ili joj se spremaju.


Ruski istražitelji pokrenuli su juče krivičnu istragu protiv lidera Fronta levice Sergeja Udaljcova i još nekoliko opozicionih aktivista zbog njihove navodne uloge u planiranju masovnih protesta. Istražni komitet naveo je u saopštenju da će istraga proveriti tvrdnje iznete u dokumentarnom filmu koji je početkom meseca emitovala televizija NTV bliska Kremlju, prenela je Beta.

U filmu je navedeno da vođe ruske opozicije u saradnji s gruzijskim zvaničnicima pripremaju obaranje vlade. Istražitelji su juče ujutro pretresli kuće Sergeja Udaljcova i njegovih roditelja, prenose svetske agencije.

Novinari NTV-a objavili su da bivši predsednik Banke Moskve Andrej Borodin (koji je pobegao u London i tako izbegao hapšenje zbog pronevere) želi da uloži u opoziciju velike pare, koje preko posrednika treba da dospeju do Sergeja Udaljcova. Sam lider Fronta levice ima ulogu izvođača plana protestnog pokreta u Rusiji, koji su, navodno, isplanirali neki uticajni ljudi sa Zapada. Autori „Anatomije protesta“ zaključili su: „Revolucija mirnim metodama nije moguća. Istovremena okupacija svih trgova u krupnim gradovima zemlje treba da bude početak nasilnog scenarija.“ Udaljcov je negirao optužbe.

Moskovski gradski sud nedavno je Jekaterini Samucevič, članici feminističke pank grupe Pusi rajot, kaznu od dve godine zatvora zamenio na dve godine uslovno. Odbrana je uspela da dokaže kako je učešće Samucevičeve u akciji u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi februara ove godine bilo minimalno, pošto su je osujetili pripadnici obezbeđenja ekspresno je izbacivši iz hrama.

Pusi rajot su, podsetimo, u moskovskoj crkvi izvele performans pevajući „Bogorodice progoni Putina“, zbog čega su optužene za huliganstvo.

Samucevičeva je puštena na slobodu u sali suda, uz obrazloženje da je u njenom slučaju „rehabilitacioni proces moguć i bez izolacije od društva“. Druge dve članice pank sastava, Nadeždu Tolokonjikovu i Mariju Aljohinu, sud je ostavio na prvobitnim kaznama od dve godine zatvora.

Sve tri pankerke su na zasedanju Suda ponovo izjavile kako se ne kaju, ali i da se izvinjavaju svima koje su slučajno uvredile, pošto je „ideja bila politička, a ne verska“ i da su protiv „sečenja krstova (što su činili neki aktivisti u Ukrajini solidarišući se sa bendom) i krađe ili uništavanja ikona“.

Ruski mediji veruju da će za manje od dvanaest meseci sve pripadnice Pusi rajota biti na slobodi. Ima komentara i da je akcija hapšenja i izricanja zatvorskih kazni samo „veliki kažiprst Kremlja“, koji se preteći klima nad glavama „belih“ opozicionara. „Moguće je da su vlasti htele da imitiraju nezavisnost sudstva. Ali to je samo gluma“, rekla je Samucevič za Gardijan.

Penzioner protiv Navaljnog

Bloger i revolucionar Aleksej Navaljni koji je široj javnosti postao poznat nakon govora na antiputinovskim demonstracijama u decembru, takođe je dospeo u Moskovski gradski sud, pošto se žalio protiv rešenja prema kojem mora da plati trideset hiljada rubalja (oko 1.000 dolara) zbog vređanja vladajuće partije Jedinstvena Rusija (JR). Naime, još u junu je Ljublinski sud u Moskvi delimično uvažio tužbu penzionera i redovnog člana JR Vladimira Svirida, koji je tražio od Navaljnog milion rubalja (oko 33.000 dolara). Bloger je stranku Vladimira Putina u časopisu Esquire nazvao „partijom hohštaplera i lopova“, čime je, prema obrazloženju Svirida, uvredio sve pristalice Jedinstvene Rusije. Sud je ponovo naložio Navaljnom da penzioneru plati trideset hiljada rubalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari