Mogućnost izgradnje vetroparka na teritoriji opštine Negotin izazvala je veliko interesovanje potencijalnih investitora, pa su u razgovoru s predsednikom Privremenog organa opštine Negotin Ljubišom Đorđevićem predstavnici preduzeća „Solar Wind energy d.o.o“ iskazali spremnost da na Popadiji postave svoje merne stubove, ne bi li se uverili u isplativost ove investicije.

Tokom razgovora se čulo da je „Solar Wind energy d.o.o“ zainteresovan da preko svojih investitora izgradi vetropark ukupne snage 45 MW, kao i da će u najskorije vreme ovdašnjoj lokalnoj samoupravi uputiti pismo o namerama.

Za izgradnju vetroelektrana na teritoriji opštine Negotin zainteresovano je i austrijsko preduzeće „Pricon Business Creation D.O.O“ sa sedištem u Novom Sadu, čiji su predstavnici nedavno razgovarali sa čelnim ljudima lokalne samouprave. „Pricon Business Creation D.O.O“ godinama se bavi izgradnjom vetroparkova širom Evrope, a njihovi su predstavnici u Negotinu istakli projekte u Češkoj, Poljskoj, Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Njihovi su planovi da u prvoj fazi na teritoriji negotinske opštine izgrade vetropark sa deset turbina pojedinačne snage dva MW ili ukupne snage 20 MW, u roku od godinu dana. Predstavnici ove austrijske firme zainteresovani su takođe da na teritoriji negotinske opštine formiraju i novu firmu u okviru svog preduzeća.

Generalni stav negotinske lokalne samouprave je spremnost da se izađe u susret i maksimalno pomogne svim investitorima koji žele da ulažu na teritoriji opštine Negotin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari