Veliko interesovanje za mobilni mamograf u Kragujevcu 1Foto: V. G.

Tokom prve nedelje rada mobilnog mamografa u Kragujevcu obavljeno je preko 400, a zakazano 1.500 preventivnih pregleda.

Za zakazivanjem pregleda vlada veliko interesovanje žena ne samo iz Kragujevca, već iz celog Šumadijskog okruga, pa će mobilni mamograf u krugu Univerztetskog kliničkog centra ostati još mesec dana.

Gordana Damjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, istakla je danas, da je prezadovoljna interesovanjem i odzivom žena na mamografske preglede.

Ona je dodala da su pregled organizovali jer žene tokom dve godine, zbog pandemije, nisu mogle da se pregledaju u Domu zdravlja.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije – „Dr Milan Jovanović – Batut“ Verica Jovanović je tokom obilaska mamografa istakla da je cilj da se što više žena pregleda, da se navika redovnih pregleda ustali i da nam rak dojke više ne bude tabu tema.

Mobilni mamograf postavljen je u krugu Univerzitetskog kliničkog centra na inicijativu Saveta za javno zdravlje grada Kragujevca i Instituta Batut, koja je podržana od strane Ministarstva zdravlja.

Da podsetimo, prema zvaničnim podacima u našoj zemlji svake godine oboli 4.000 žena, a bitku sa ovom bolešću izgubi njih 1.600.

Ukoliko se otkrije na vreme karcinom dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva.

Zbog toga je bitno da se u okviru skrining programa rane detekcije uradi mamografija kod žena starosti od 45 do 69 godina.

To je populacija kod koje se u našoj zemlji najviše beleži pojavljivanje karcinoma dojke.

Kod onih žena koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku žensku srodnicu, koja je obolela od karcinoma dojke, preporučuje se da se mamografski pregled uradi od 40. godine.

Mamografske preglede u Kragujevcu je moguće zakazati pozivom na brojeve telefona 034-505-800 i 034-505-825.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebno linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari