Velikodušnost iz sumnjivih pobuda 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Večernje novosti dodelile su juče Zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig godine državi Srbiji zbog donacije vakcina drugim državama.

Plaketu je primio predsednik Aleksandar Vučić, koji je kazao da je država dosad donirala 450.000 doza vakcine strancima.

– Naša država na pandemiju nije gledala kao na političku arenu, već kao na izazov koji ćemo pobediti. Srbija je svetosavski pružila ruku svima, čak i onima koji nisu hteli da je prihvate. Mi smo dali čak 450.000 doza vakcina strancima, rekao je predsednik, istakavši da ovo ne doživljava kao bilo kakvo lično priznanje, već kao priznanje državi Srbiji.

Istovremeno, predsednik žirija koji je odlučivao o nagradi pisac Matija Bećković rekao je da je „Srbija tokom pandemije pružila ruku i milost svima koji su se obreli u nevolji“.

– Podeljena Srbija se ujedinila u toj milosti, i zato je žiriju bilo lako da je proglasi za najplemenitiju u protekloj godini, rekao je Bećković. On se posebno osvrnuo na donaciju vakcina Češkoj, kojoj je dato 100.000 doza Fajzer cepiva, a koja je usledila nakon izvinjenja predsednika Češke Miloša Zemana zbog bombardovanja 1999. godine.

„Kao čovek zamolio bih srpski narod da mi oprosti, to je bila velika greška.“

– To je rekao predsednik Češke Miloš Zeman. To je bio podvig veka, a ne godine. Tako smo i mi dužni da kažemo: Mogao sam i mogu Srbijo da učinim više za tebe. Oprosti nam što smo se u tebe razočarali, pre nego što smo uradili sve za tebe, istakao je Bećković.

Sagovornici Danasa – nekadašnji urednik u Večernjim novostima Srđan Škoro i epidemiolog Zoran Radovanović kažu međutim da je istinska plemenitost prilikom donacije vakcina izostala, odnosno da se radilo o akciji koja nije bila motivisana plemenitim već drugim razlozima.

– Naša velikodušnost je uglavnom bila iznuđena. Mi smo nabavili više vakcina nego što je bilo zainteresovanih građana da ih prime, i jedan deo smo poklonili ili smo njima vakcinisali strance da im ne bi istekao rok i da ih ne bismo prosto bacili, kaže Zoran Radovanović.

On dodaje da takva vrsta velikodušnosti ne sme ići na račun samih građana kao što je to bio slučaj sa donacijom kontingenta Fajzer vakcina Češkoj, kojoj su ustupljena najbolja cepiva, dok su za građane Srbije ostale vakcine manje efikasnosti.

– Pri tome donacija Češkoj bio je jedan politički potez koji je usledio nakon izvinjenja predsednika Zemana za bombardovanje 1999. godine. Sve je delovalo kao jedna trgovina u kojoj mi plaćamo vakcinama za to izvinjenje. Ako je zaista postojala čista velikodušnost, zašto vakcine nismo donirali zemljama kao što su Etiopija ili Sudan, navodi Radovanović.

I Srđan Škoro ističe da je lepo deliti vakcine, ali da se postavlja pitanje pod kojim uslovima su te vakcine i nabavljene i podeljene.

– Plemenitost je kada nešto radiš na sopstveni račun a ne na račun svoji građana čijim novcem su te iste vakcine plaćene, navodi Škoro. On kaže, da koliko zna, dosad se uvek pojedincima dodeljivalo priznanje za najplemenitiji podvig godine, a ne državi kao celini ili gradovima.

– Među onima koji su primili tu nagradu bilo je i ljudi koji su izgubili život spasavajući druge. To je najlepša akcija koju su Večernje novosti pokrenule, kaže Škoro. On ističe da je ovom poslednjom dodelom, na kojoj je plaketa uručena predsedniku Vučiću, „ukaljano ono što je godinama unazad kroz generacije građeno“.

– Aleksandar Vučić nije država. On je šef partije koji obavlja funkciju predsednika. Nema nikakvog smisla da on primi nagradu koja nosi naziv najplemenitiji podvig godine, zaključuje Škoro.

Dobitnici plakete

Nagrada Večernjih novosti juče je dodeljena 58. put. Pored države Srbije, juče su nagrađeni i brojni pojedinci. Među njima i Marko Antić iz Zrenjanina, koji je skočivši u hladni Begej spasao osmogodišnju devojčicu koja se Davila. Posthumno je dobio zlatnu plaketu kapetan Svetislav Vranić, koji je kao pilot leteo za Kinu, odakle je dopremao medicinsku pomoć Srbiji. On je preminuo nakon borbe sa virusom korona. Nagrađen je i Pavle Gavuri iz Pančeva, koji je zajedno sa prijateljima prošle godine spasao iz zapaljene zgrade na Dorćolu devojčicu Minju Draganić, koja je preminula zbog teških povreda. Plaketu su dobili i zdravstveni radnici, kao i mnogi drugi građani koji su se istakli svojim plemenitim delima.

Opasno isticanje srpske „superiornosti“

Predsednik Vučić kazao je juče da nijedna druga zemlja nije donirala vakcina koliko Srbija, izuzev Kine, dodajući da će država i dalje donirati dalje da doniramo. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da takvo isticanje sopstvene plemenitosti izgleda kao naglašavanje neke vrste superiornosti srpskog naroda, čemu se sve češće pribegava u izjavama zvaničnika. „To su poruke kakvima smo svedočili u mračnoj prošlosti i koje mogu biti veoma opasne“, upozorava Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari