Rade Veljanovskifoto FoNet Milica Vuckovic

Član Radne grupe za izradu Zakona o elektronskim medijima Rade Veljanovski izjavio je danas da nije prihvaćen zatev Radne grupe da se u momentu donošenja novog zakona izabere i ceo novi sastav Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

„Ja mislim da, bez obzira na sve druge izmene kojih ima još i koje nisu loše u radnoj verziji zakona, ako se ta izmena ne usvoji, sve to drugo neće imati nikakve važnosti“, rekao je Veljanovski za agenciju Beta povodom nacrta Zakona o elektronskim medijima koji je Minstarstvo informisanja i telekomunikacija juče uputilo na javnu rapsravu.

Naglasio je da je izbor novog sastava Saveta REM-a u trenutku usvajanja novog zakona upisano u Medijsku strategiju usvojenu u januaru 2020. godine, kao i u Akcioni plan za sprovođenje te strategije usvojen iste godine.

„To je državni dokument, dokument sa potpisom predsednice Vlade Ane Brnabić, i sada vlast odustaje od sopstvenog stava koji je usvojen još pre tri i po godine. Jasno je naravno zašto – jer njima ovakav Savet REM-a odgovara“, ocenio je on.

Veljanovski je naveo da Radna grupa nije prihvatila ni predlog da se zabrani funkcionerska kampanja koja po sadašnjem zakonu može da traje do 10 dana pred izbore.

„Ja sam rekao, to i medijska koalicija podržava, 10 dana nije ništa. To je jako malo, funkcionerska kampanja treba permanentno da bude zabranjena. Ali pošto mi znamo u kojim okolnostima živimo (predloženo je) da to treba da bude zabranjeno od momenta kada se raspišu izbori, ali ni to nije prihvaćeno“, kazao je Veljanovski.

Naveo je da je prihvaćen zahtev medijske koalicije da se iz kandidovanja članova Saveta REM-a isključe državni organi, poput Skupštine Srbije, Skupština Vojvodine i njihovi nadležni odbori, ali da je to predato Zaštitniku građana i Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

„Jasno je da, pošto vlast ima odlučujuću ulogu ko će birati te organe, onda preko njih može da bude sigurna da će imati najmanje dva člana Saveta REM-a. Mi smo protiv toga, iako je to bolje rešenje od ovog koje smo do sada imali, da nadležni skupštinski odbori predlažu kandidate“, kazao je Veljanovski.

U zakon je, dodao je Veljanovski, sada ušla i odredba po kojoj su kriterijumi za to ko može da bude član Saveta REM-a, mnogo ozbiljniji, stroži, jasniji i precizniji nego do sada, kao i da se zahteva najmanje desetogodišnje iskustvo.

„Tu se navodi da mogu da budu predloženi nastavnici, asistenti, saradnici fakulteta i univerziteta, ali samo oni koji su novinarsko-komunikološkog, medijskog smera i koji imaju najmanje 10 godina iskustva. Mogu da budu predloženi novinari, urednici, rukovodioci elektronskih medija, istraživači medija, kompozitori, pisci, muzičari, ali koji imaju iskustvo rada u elektronskim medijima najmanje 10 godina“, rekao je Veljanovski.

Te kriterijume, kako je naglasio, ne zadovoljava niko ko je u sadašnjem Savetu REM-a.

„Oni hoće da se usvoji zakon sa tim kriterijumima, a da ostane isti Savet. Pa to je kontradiktorno!“, ukazao je Veljanovski.

Naveo je da će kroz javnu raspravu koja početi sledeće srede u Beograd, a potom svake naredne srede u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, ukazivati na svoje argumente.

„Ja se bojim da će ta širina javne rasprave, za koju je uvek dobro da bude široka, možda da stvori ogromnu količinu raznih primedaba i predloga, gde će možda da bude skriveno ono što je najvažnije. Mnogo je bitno da ljudi koji se u to razumeju, koji su se i do sada bavili tim zakonima, da budu stalno prisutni i da govore o tome“, rekao je Veljanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari