Veljanovski: Treba sačekati i videti da li će se promeniti uređivačka politika NIN-a 1Rade Veljanovski, foto: Medija centar Beograd

Profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski rekao je danas za Betu da to što je Ringier Srbija preneo stoprocentno vlasništvo nad NIN-om na generalnu direktorku ove kompanije u Srbiji Jelenu Drakulić Petrović samo po sebi ne znači ništa, i da treba sačekati da bi se videlo da li će se promeniti uređivačka politika tog nedeljnika.

„Ovakve transakcije u medijskoj industriji su redovna i normalna pojava. Mediji se tretiraju kao roba i njima se trguje“, rekao je Veljanovski.

Dodao je da je manje poznato na koji način je došlo do prenosa vlasništva i da li je i do sada Jelena Drakulić Petrović imala neki vlasnički udeo u NIN-u, ali da to ne bi trebalo da brine.

„Ono što moramo da znamo je to da vlasnik medija nije urednik i da on angažuje urednike koji će uređivati mediji poštujući kodeks i medijske zakone“, rekao je Veljanovski.

On je objasnio da je NIN do sada imao prepoznatljivu uređivačku politiku i smatra da „ne bi trebalo ništa da se menja“.

Rekao je da je Jelena Drakulić Petrović, kao generalna direktorka Ringiera u Srbiji, „i do sada mogla da utiče da se uređivačka politika NIN-a menja, ali nismo svedočili tako nečemu. Ne verujem da će se nešto menjati ni ubuduće“, zaključio je Veljanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari