Venecijanska komisija u junu o amandmanima na Ustav 1Foto: Ministarstvo pravde

Venecijanska komisija dostaviće u junu mišljenje o nacrtu amandmanima na Ustav Srbije, koje je izradilo Ministarstvo pravde za oblast pravosuđa, najavljeno je danas na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Takođe je najavljeno da će u maju eksperti te komisije doći u Beograd.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je prvobitni nacrt pretrpeo ozbiljne promene jer su prihvaćene brojne primedbe iz javne rasprave, ali su predstavnici strukovnih udruženja ostali pri stavu da i takav tekst ima velike mane.

Kuburović je rekla da se izradi amandmana pristupilo da bi se jačala nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštvo, ali i pojačala odgovornost pravosuđa.

Prema njenim rečima, urađen je i predlog ustavnog zakon iz kojeg se vidi da nema govora da će biti reizbora sudija i tužilaca, kako se prigovaralo tokom javne rasrpave.

Odgovarajući na primedbe koje su se mogle čuti na sednici Konventa, ona je istakla da nacrt uklonjanja odredbe Ustava o učešću Narodne skupštine u izboru sudija.

Potpredsednik Društva sudija Omer Haždiomerović je istakao da je Ministarstvo nastojalo da po svaku cenu u najvažnijem sudskom telu, ne bude veći broj sudija od nesudija.

Prema njegovim rečima, u novnom Ustavu mora da piše i da nesudijski članovi ne mogu biti iz izvršne i zakonodavne vlasti.

Predsednica tog udruženja Dragana Bojević je ocenila da u nacrtu nije pravilno definisan odnos grana vlasti, i naglasila na sudstvo mora da bude nezvisno.

Prema njenim rečima, političari žele da urede državnu vlast po sistemu „ko pobedi nosi sve“ i tu je „koren“ naših problema, pa i „loših rešenje u ovom nacrtu amandmana“.

Predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić je naglasio da Visoki savet tužilaštva, od jedanaest članova, ima samo četiri koje biraju tužioci.

Prema njegovim rečima, rešenja koja predlaže Ministarstvo pravde odstupaju od Akcionog plana za poglavlje 23, iako je to temeljni dokument na putu evrointegracija.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević je naglasio da Ustav mora jače da garantuje nezavisnost sudstva, ali je ukazao da nezavisnost u radu zavisi i od ličnih svojstava sudija.

Kako su učesnici ovog dela sednice „probili“ predviđeni termin, moderator, koordintor Radne grupe Konvetna za poglavlje 23 Milan Antonijević je konstatovao da očito postoji neophonost za nastavak dijaloga ministarstva i strukovnih udruženja.

Na sednici ja saopšteno da će se ekspreti Venecijanske komisije, u maju kad se očekuje njihov dolazak, sastati sa predstvanicima Ministarstva pravde i nevladinog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari