Veran Matić: Oni koji ubijaju novinare mogu računati da ne postoji šansa da budu osuđeni 1foto FoNet Milica Vučković

Danas je veoma tužan dan kada je reč o nekažnjivosti ubistava novinara, u Srbiji, Evropi i svetu. Posle skoro 25 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, deset godina od početka suđenja, dve prvostepene osuđujuće presude na ukupno 100 godina zatvora za optužene, stigla je oslobađajuća presuda, koja je konačna kada je reč o do sada optuženim licima, rekao je za Danas Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, povodom oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije.

On je dodao da se od aprila prošle godine pronose informacije da je posle otvorenog zasedanja Apelacionog veća doneta oslobađajuća presuda. Prema njegovom mišljenju, neobjašnjivo je da se devet meseci piše otpravak presude.

„Nemam odgovore na brojna pitanja koja mogu da se postave kada je reč o ovoj konačnoj presudi. Nadam se da će tužilaštvo uputiti zahtev za zaštitu zakonitosti u ovom slučaju, ali odluka Vrhovnog suda neće imati implikacije po ovu presudu. Ovo je veliki poraz za društvo u Srbiji i za političku rešenost da se kazni nasilje nad novinarima. I pored činjenice da se ta politička volja pokazala kroz osnivanje Komisije za istraživanje ubistava novinara, i efikasnog istražnog rada i podizanja optužnice, ogroman trud je izbrisan odlukom sudija koji očigledno nisu shvatili svoju istorijsku ulogu“, istakao je Matić.

On je dodao da su poruke ove presude jasne: oni koji ugrožavaju bezbednost novinara i ubijaju novinare mogu računati i dalje na to da skoro da ne postoji šansa da budu osuđeni.

„Ta poruka je danas posebno dramatična kada vidimo dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze novinari u Srbiji, i širom sveta. Ne smemo da zaboravimo i jučerašnju odluku Tužilaštva za organizovani kriminal kojom je odbijen predlog Komisije za istraživanje ubistava novinara i radne grupe MUP da preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića. Tek kada dobijemo otpravak presude, biće više mogućnosti za komentarisanje ove odluke Apelacionog veća“, zaključio je Matić.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je danas presudu kojom je trojicu pripadnika DB, Radomira Markovića, Milana Radonjića i Ratka Romića, kao i Romićevog kuma Miroslava Kuraka oslobodila krivice za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Slavko Ćuruvija je ubijen je 11. aprila 1999, u vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

U ponovljenom postupku Specijalni sud u Beogradu je u decembru 2021. je doneo presudu kojom su Marković i Radonjić bili osuđeni na po 30 godina zatvora, a Romić i Kurak na po 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari