Veran Matić: Potvrdu o oslobađajućoj presudi za ubistvo Slavka Ćuruvije dobio sam od jednog državnog sekretara 1foto FoNet Zoran Mrđa

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić kaže za Danas da je više puta govorio o informaciji da je napisana i doneta oslobađajuća presuda osumnjičenima za ubistvo Slavka Ćoruvije, o čemu je danas saopštila Fondacija Slavko Ćuruvija. Matić je, dodaje, potvrdu te informacije dobio od jednog državnog sekretara.

– Nisam dobio potvrđujuću informaciju od suda. Komunikaciju sa Apelacionim sudom završio sam sa dva zaključka. Prvi zaključak je da na osnovu komunikacije ne mogu tvrditi da je doneta presuda (oslobađajuća). Drugi da mogu pretpostaviti da je presuda (oslobađajuća) doneta, samo da nije dalje ekspedovana. Dopis sam dobio 3. maja. Ako je tačno da je tada doneta presuda, iskreno ne razumem zbog čega do danas nije objavljena. To bi moglo da se tumači kao određeno taktiziranje, a samim tim i znak da je odluka doneta pod određenim uticajem i pritiskom – ukazuje Matić.

Prema njegovim rečima, ako je presuda oslobađajuća, može se reći i da to predstavlja kontinuitet u celokupnoj opstrukciji – počev od istrage ovog ubistva koja 15 godina nije davala rezultat, preko opstrukcije na suđenjima u kojima je dva puta donošena presuda na ukupno 100 godina zatvora za četvoricu optuženih, i na kraju samog suđenja pošto posle ove presude neće postojati mogućnost za bilo kakvu novu pravnu radnja koja bi donela neki drugi rezultat kada je reč o optuženima.

– Jasno je da bi ovakva presuda bila drastični poruka ovdašnjoj javnosti kada je reč o ubistvima novinara i nekažnjivosti. Istraga koja je dovela do podizanja optužnice i dokazni postupak Tužilaštva za organizovani kriminal, doveli su do dve osuđujuće presude. Desetogodišnje suđenje proizvelo je dovoljno materijala da, kakvu god presudu donese ovo Apelaciono veće, novinari imaju mogućnosti da kroz dalja istraživanja, tekstove i filmove, dodatno rasvetle ovo ubistvo kao i sam tok suđenja i njegov epilog, ali i razloge za ovakvo ponašanje suda – ističe Matič.

On poručuje da da mi iz novinarske zajednice nećemo prestati da razotkrivamo sve aspekte ovog zločina i onoga što je usledilo sve do današnjeg dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari