Veran Matić udaljen sa suđenja Dejanu Nikoliću Kantaru 1foto FoNet Zoran Mrđa

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić udaljen je sa suđenja Dejanu Nikoliću Kantaru, kojem se sudi za pretnje načelniku Policijske uprave Vranje Igoru Živkoviću.

Izašao sam iz sudnice bez većeg otpora, iako ne razumem odluku sudije. Pretpostavljam da je imala nameru da se održi glavni pretres i sasluša okrivljenog, što podržavam. Pogrešio sam očigledno, i pored razumevanja za konkretne okolnosti, naveo je Matić u pisanoj izjavi.

Istakao je da se odećao poniženo, jer je posle 40 godina novinarskog posla prvi put udaljen sa mesta izveštavanja, ovog puta iz sudnice, na zahtev optuženog i višestruko krivično osuđivanog, koji je prošle godine osuđen prvo na 14 meseci zatvora, a potom i na novih 18 meseci za ugrožavanje bezbednosti vlasnici i zaposlenima u OK radiju u Vranju.

Veoma sam zabrinut zbog toga što se na ovaj način sprečava informisanje javnosti o sudskim postupcima, iz kojih javnost nije isključena. Ne vidim nijedan zakonski osnov da budem udaljen iz sudnice i plašim se da ova odluka može da ima veoma loše posledice i po druge sudske postupke, ukazao je Matić.

Dodao je da je Nikolić već osuđen zbog pretnji koje je vlasnici i direktorki OK radija uputio u sudnici, i to zahvaljujući brzom i efikasnom postupku, koji se odvijao uz prisustvo predstavnika medija i organizacija koje štite bezbednost novinara.

U ovom slučaju, reč je o drastičnim pretnjama načelniku policijske uprave koje su izrečene još 2012, a još nemamo završen glavni pretres zbog kontinuirane opstrukcije optuženog. Ni danas, posle 12 odlaganja suđenja kao rezultat opstrukcije optuženog, i posle tri promene sudija koje sude u ovom postupku, nismo bliže okončanju postupka u ovom slučaju, objasnio je Matić.

On je upozorio da ovakve odluke mogu da pouče one koji žele da isključe javnost iz postupka i upitao da li ovo znači da će ubuduće svaki optuženi moći da zahteva da se iz praćenja sudskog procesa isključi novinar koji mu iz nekog razloga nije po volji.

Mogu da razumem procenu sudije da će zahvaljujući mom udaljenju iz sudnice moći da održi glavni pretres, da sasluša optuženog i da se posle toga donese presuda, ali događaji posle mog izlaska govore o tome da je ipak bila opstrukcija, jer optuženi na kraju nije dao iskaz, naveo je Matić.

Još nisam upoznat sa sadržinom histeričnih iskaza optuženog, koje su čuli samo sudija, oštećeni i službenici suda. Podneli smo zahtev za dobijanje zapisnika sa suđenja, ali to neće biti dovoljno za istinski uvid koji novinar može da prenese sa suđenja ili bilo drugog događaja, rekao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari