Dok je Australijan open 2008. protekao u znaku tenisera iz Srbije, ovogodišnji grend slem u Melburnu bez svake sumnje obeležiće Španci i Ruskinje. Posle odigranih četvrtfinalnih duela jasno je da će jedan finalista biti iz Španije, a jedna finalistkinja (a možda i obe) iz Rusije. Fernando Verdasko sigurno će poneti titulu najprijatnijeg iznenađenja turnira. Da njegovi prethodni mečevi u Melburnu nisu bili samo trenutni bljesak Španac je potvrdio u duelu protiv prošlogodišnjeg finaliste Francuza Žoa Vilfreda Conge – 3:1 (7:6, 3:6, 6.3, 6:2).

– Igranje u finalu Dejvis kupa protiv Argentine pomoglo mi je da dobijem na samopouzdanju. Posle toga se mnogo toga promenilo u mojoj igri. Sada kada izađem na teren verujem u sebe, dajem maksimum, koncentrisan sam i postižem dobre rezultate. Neophodno je da verujete u pobedu svaki put i da to stvarno možete da uradite – izjavio je Verdasko koji će prvi put u karijeri igrati polufinale jednog grend slem turnira.

U borbi za mesto u finalu Fernanda Verdaska očekuje sunarodnik i najbolji na svetu Rafael Nadal, koji je rutinski savladao, takođe Francuza, Žila Simona – 3:0 (6:2, 7:5, 7:5). Duel Nadala i Verdaska biće prvi polufinalni susret dvojice španskih tenisera u Melburnu od 1969. godine, od kada profesionalci učestvuju na Australijan openu. U drugom polufinalnom duelu sastaće se Rodžer Federer i Endi Rodik.

Sa druge strane u konkurenciji žena apsolutno dominiraju Ruskinje i u polufinalu će ih biti čak tri! Uz Dinaru Safinu i Veru Zvonarevu koje su u utorak obezbedile „kartu“ za mesto među četiri najbolje, to je učinila i Elena Dementijeva koja je savladala Karlu Suares Navaro iz Španije – 2:0 (6:2, 6:2). „Ostatak sveta“ u završnici Melburna predstavljaće Amerikanka Serena Vilijams. Ona se u polufinalu našla zahvaljujući trijumfu nad Ruskinjom Svetlanom Kuznjecovom – 2:1 (5:7, 7:5, 6:1). Dodatnu notu neizvesnosti zavšnici australijskog grend slema u ženskoj konkurenciji svakako daje i podatak da će se tri od četiri polufinalistkinje boriti za prvo mesto WTA liste. Priliku da smene Jelenu Janković imaju Serena Vilijams, Elena Dementijeva i Dinara Safina. Plasman u finale bio bi dovoljan Vilijamsovoj ili Dementijevoj da izbiju na prvo mesto, dok Safina do teniskog vrha može samo u slučaju da osvoji titulu u Melburnu.

Krov samo za privilegovane?

Posle dva i po dana agonije za tenisere i gledaoce, organizatori Otvorenog prvenstva Australije konačno su pristali da postave krov na Rod Lejver Areni. „Zaštita“ od sunca stigla je tokom meča Svetlana Kuznjecova – Serena Vilijams, a svakako je presedan što uslovi za igri nisu obezbeđeni uoči duela, već je to učinjeno u trenutku kada je Ruskinja dobila prvi set 7:5, a Amerikanka izgledala kao da nema nikakve izglede da izdrži do kraja duel. Previsoka temperatura odlučujuće je uticala da branilac titule Novak Đoković preda četvrtfinalni meč Endiju Rodiku. Teniseri i teniserke su tokom protekle godine u nekoliko navrata žestoko kritikovali organizatore zbog nehumanih uslova u kojima se takmiče.

Rezultati i parovi

REZULTATI ČETVRTFINALA – ŽENE: Serena Vilijams – Svetlana Kuznjecova 2:1 (5:7, 7:5, 6:1), Elena Dementijeva – Karla Suarez Navaro 2:0 (6:2, 6:2), Dinara Safina – Jelena Dokić 2:1 (6:4, 4:6, 6:4), Vera Zvonareva – Marion Bartoli – 2:0 (6:3, 6:0). PAROVI POLUFINALA: Dinara Safina – Vera Zvonareva, Serena Vilijams – Elena Dementijeva. REZULTATI ČETVRTFINALA – MUŠKARCI: Rafael Nadal – Žil Simon 3:0 (6:2, 7:5, 7:5), Fernando Verdasko- Žo Vilfred Conga 3:1 (7:6, 3:6, 6.3, 6:2), Novak Đoković – Endi Rodik 1:2 (7:6, 4:6, 2:6, 1:2, predaja), Rodžer Federer – Huan Martin del Potro 3:0 (6:3, 6:0, 6:0). PAROVI ČETVRTFINALA: Rodžer Federer – Endi Rodik, Rafael Nadal – Fernando Verdasko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari