Papa Benedikt Šesnaesti izrazio je duboku žalost zbog napada na crkvu u Nigeriji na rimokatolički Božić i istakao da nasilje vodi „samo u bol, uništenje i smrt. „Želim da izrazim saučešće onima koji su pogođeni ovim apsurdnim gestom i da pozovem na molitvu za brojne žrtve“, kazao je papa u redovnom obraćanju drugog dana Božića u Vatikanu.

U ovom trenutku želim da još jednom ponovim: nasilje je put koji vodi samo do bola, uništenja i smrti. Poštovanje, pomirenje i ljubav jedini su put do mira“, kazao je papa.

Vernici iz nigerijske katoličke crkve Svete Tereze, u kojoj je u nedelju 35 osoba ubijeno i najmanje 52 su povređene u terorističkom napadu, izrazili su strah od budućih napada na crkve. U Nigeriji su se u nedelju dogodila još dva napada. U centralnom gradu Džosu izvršen je napad na policiju u kome je ubijen jedan njen pripadnik, dok je na severoistoku zemlje bombaš samoubica napao vojsku i ubio tri vojnika.

Posle napada, portparol sekte Boko Haram rekao je lokalnom listu Dejli trast da ta radikalna muslimanska grupa preuzima odgovornost za njih. Na sajtu televizije Al-Džazira objavljeno je da je do eksplozije došlo i u crkvi u severoistočnom gradu Gadaka u državi Jobe. Ta televizija prenosi da stanovništvo tvrdi da je u tom napadu veći broj ljudi povređen.

Boko Haram za strog šerijat

Boko Haram je poslednjih dana ubila 61 osobu u Nigeriji. Ta sekta se zalaže za uvođenje strogog šerijatskog zakona, a njeno ime na lokalnom hausa jeziku znači „zapadno obrazovanje je svetogrđe“. Samo ove godine Boko Haram je ubila najmanje 504 osobe, prema računici agencije AP. Prošle godine su ekstremisti Boko Harama u seriji napada na Badnje veče u Džosu ubili najmanje 32 osobe, a 74 su ranili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari