Veselinović: Gde su te strane investicije? 1Željko Veselinović Foto: Medija centar

“Ukupan nivo stranih direktnih investicija u Srbiji od januara do oktobra meseca, premašio je tri milijarde i 140 miliona evra”, poručio je predsednik Aleksandar Vučić preko Tvitera i istakao da je Srbija ponovo šampion u privlačenju stranih direktnih investicija.

Željko Veselonović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” ocenjuje za Danas da, s obzirom da je u materiji, ni sam ne veruje šta predsednik izgovara.

– Niko pojma nema gde su te investicije, ko je investitor i u šta se investira. Ako uzmemo u obzir da u državi Srbiji svaka strana kompanija koja dođe dobija ogromne subvencije koje sada idu i preko 100.000 evra po radnom mestu, ispada da smo mi sebi sami investitori i da mi građani poklanjamo stranim kompanijama novac da bi otvarali radna mesta – ističe Veselinović.

Prema njegovim rečima, mi sami investiramo u sebe.

– Poslednji primer za to je Beri Kalebo, Švajcarska kompanija za proizvodnju čokolade koja ovde otvara fabriku, zapošljava 100 radnika i dobija 12 miliona evra plus zemljište vredno oko 2,5 miliona evra, koje je državnim novcem otkupljeno od prethodnih vlasnika Ostoje Mijailovica funkcionera SNS-a i predsednika KK Partizan, kao i od estradnog menadžera Saše Popovića, što znači da za svako otvoreno radno mesto Beri Kalebo dobija oko 145.000 evra državnih para – naglašava Veselinović.

Da ne govorim o tome, dodaje, što je ta kompanija pred američkim sudom optužena za zloupotrebu dece robova na svojim plantažama kakaoa u zapadnoj Africi.

– Tako da je to ta Del Boj Vučićeva računica. Toyo tires 156.000 evra po radnom mestu, Ling Long 150.000, Beri Kalebo 145.000, Henkel 144.000 evra po radnom mestu i tako dalje, i takve kompanije koje radnicima daju tik nešto iznad minimalca opljačkaše budžet. Jedini ko možda stvarno investira u Srbiji, ali isto tako u uništavanje zemlje, vode i vazduha je Rio Tinto. Tako da kada se saberu Rio Tinto investicije i investicije gde mi investiramo u sumnjive fabrike, onda to možda stvarno dostiže tu sumu. Ni Monti Pajton ne bi bolje smislio pljačku države – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari