Veselinović: Policija je odavno postala partijska i privatna policija Aleksandra Vučića 1Željko Veselinović Foto: Medija centar

Osim neregularnosti na brojnim biračkim mestima, izborni dan u Srbiji obeležili su incidenti i tuče, kao i neprofesiolno ponašanje policije, posebno u slučaju napada na lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića. Javnost je bila svedok prebijanja zahvaljući snimku, ali i činjenici da je policija stajala ispred kancelarije SNS-a ne pokušavajući u nju da uđe i da identifikuje napadače.

Jedan od pripadnika MUP-a je čak Grbovića cinično pitao zašto se nije branio. Zatim je usledilo sramno saopštenje policije u kojem se predsednik PSG-a optužuje da laže, i konstatuje da “policija obezbeđuje biračka mesta a ne stranke”. Valjda joj izbornog dana nije bio zadatak da štiti građane Srbije.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ ocenjuje za Danas da je policija, nažalost, odavno postala partijska i privatna policija Aleksandra Vučića.

– Jasno se videlo da je Pavle Grbović uhvatio ljude sa paralelnim biračkim spiskovima i da ih je upozorio da je to krivično delo. Isto tako se jasno vidi da su njega i verenicu fizički napali i da ga je više njih tuklo. Vrlo brzo su napadači identifikovani i to ne od policije, nego od građana koji su im krivce servirali na tacni, ali oni ipak nisu smeli ili hteli ništa da učine. Znači da obični građani ne mogu da se oslone na policiju koja ponekad preuzima ulogu SS i SA falangi, kao što je to bilo na protestima pre dve godine – ističe Veselinović.

On dodaje da se, imajući u vidu ko je ministar policije, ne čudi što policija nije pretukla i privela Pavla Grbovica kao krivca, a ne kao pretučenog građanina od strane SNS parapolicije.

Grbović je dan nakon što je napadnut u beogradskom naselju Nova Galenika, rekao da će podneti krivičnu prijavu protiv napadača i dodao će pokrenuti i postupak protiv policijskog službenika koji je bio neprijatan kada je izašao na lice mesta.

On je gostujući jutros na N1 rekao da se posle napada oseća dobro i da su povrede lakše prirode.

Takođe je ponovio šta se sve dešavalo i kako je napadnut.

“Glasao sam sa porodicom, kada smo izašli iz škole, gde je biračko mesto, zatekli smo tri mlađe muške osobe, jedan je nosio u ruci spisak, krenuli smo da snimamo i dečko mi je rekao da je to spisak koji je dobio u stranci. On je zvao svoje kolege iz SNS, mi smo ih snimali. Došli smo do mesnog odbora iz kog je on dobijao instrukcije. Ja sam primetio da još jedna ekipa izlazi za paralelnim biračkim spiskom, pokušao sam da uđem u mesnu zajednicu, ali sam uspeo da ih snimim kroz prozor da prate ko je glasao, ko nije, ja taj materijal imam.l već smo zvali policiju jer je reč o ozbiljnom kršenju zakona. Naravno da policija nije reagovala, a onda su nam rekli da je ekipa krenula”, priča Grbović.

Podsetimo, juče je u 13 časova na biračkom mestu Zvezdara BM 13 (Pante Srećkovića 2), napadnut Miloš Vučković, član mobilnog tima Ne davimo Beograd, kada je prišao ljudima koji su bili ispred BM sa paralelnim spiskovima i instruisali su građane kako da glasaju. Ne davimo Beograd je izrazio sumnja na ucenjivanje i kupovinu glasova.

U Čačku je napadnut i poslanik SNS-a Bratislav Jugović a MUP je saopštio da policija intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti i identifikovanju osobe koja ga je napala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari