Vesić: U toku dogašavanje požara u Vinči, zatvaranje stare deponije do kraja godine 1Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/DS

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je požar na deponiji Vinča „zaustavljen“ i da je u toku „dogašavanje“ koje će, kako je rekao, trajati bar još šest ili sedam dana.

On je kazao da se slični požari dešavaju na svakoj deponiji u svetu zbog prisustva organskih materija i gasa metana ali da se više neće dešavati u Vinči jer će deponija biti zatvorena.

„Potpisali smo pre par godina javno privatno partnerstvo sa dve velike svetske kompanije, jednom iz Francuske i jednom iz Japana i one su već napravile novu sanitarnu deponiju po svim svetskim standardima. Očekujem da će do kraja godine potpuno zatvoriti staru deponiju“, rekao je Vesić za televiziju Juronjuz Srbija.

Komentarišući navode da je usled požara došlo do oslobađanja kancerogenih materija poput dioksina i furana a da merne stanice ne beleže njihovu koncentraciju u vazduhu, Vesić je rekao da je Gradski zavod za javno zdravlje jedini nadležan da daje informacije o tome.

„Situacija se popravila u nedelju i sada je koncentracija pm čestica takva da je kvalitet vazduha dobar“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Upitan kako bi trebalo da izgleda model nastave od 1. septembra, s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji, Vesić je ponovio da bi deca trebalo da idu u škole jer kako je naveo, u njima može da se sprovede bolja zaštita nego kada se druže privatno.

„Škole ne rade normalno već 17 meseci, jasno je da nastava koju smo imali nije istog kvaliteta kao uobičajena. Niko ne razmišlja o socijalizaciji dece, o tome da prvaci nisu upoznali svoje drugare što će sigurno ostaviti posledice“, rekao je Vesić.

Ponovio je da se zalaže za britanski model potpunog otvaranja uz insistiranje na vakcinaciji.

„Restrikcije ni u jednoj zemlji nisu dale rezultate a za razliku od vremena kad se pojavila korona, sada imamo lek a to je vakcina. Epidemiolozi moraju da razumeju da ovo traje 18 meseci. Srpska privreda ne sme da stane jer ako se to desi, neće biti novca ni za lekove, ni za nove bolnice“, kazao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari